Близнашки: Надяваме се около 10 ноември да имаме ново правителство

Близнашки: Надяваме се около 10 ноември да имаме ново правителство | StandartNews.com

София. Служебният премиер Георги Близнашки се срещна с президента на Република Австрия д-р Хайнц Фишер, който е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава. "Надяваме се около 10 ноември, тази историческа дата, свързана с демократичните промени в България, да имаме ново правителство и всички работим в тази посока", заяви министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

Министър-председателят коментира, че 25 години след началото на Прехода страната ни има нужда да се върне към базисните демократични ценности. В момента ситуацията у нас е относително спокойна, но политическите фактори имат нужда от подкрепа, за да бъде възвърнато доверието на хората, повече от 50 на сто от които не упражниха правото си на глас на парламентарните избори на 5 октомври, посочи проф. Близнашки. Общото ни послание към политиците след изборите е призив за повече смирение и воля за продължаване на неотложните реформи, заяви премиерът в обобщение на политическата ситуация, като допълни, че служебното правителство е подготвило редица законодателни инициативи, които трябва да дадат силен старт на следващото редовно правителство на страната. Актуализацията на бюджета за тази година, подготвена от служебния кабинет, трябва да бъде първа задача, припомни проф. Близнашки.

Премиерът и австрийският президент обмениха мнения по двустранното сътрудничество между България и Австрия и го определиха като отлично на всички равнища. Австрия е неизменно сред водещите търговско-икономически партньори на България.

Средногодишният двустранен стокообмен през последните години надхвърля 1 млрд. евро, а от 1996 година насам австрийските инвестиции у нас доближават 6 млрд. евро.

Особено значение българската страна придава на двустранното сътрудничество в областта на образованието, науката и културата. Културният обмен между двете страни винаги е бил особено интензивен, подчерта премиерът, който изрази надежда да бъдат запазени традиционно силните позиции на българистиката, като самостоятелна специалност в Института по славистика към Виенския университет. В процес на подготовка е и междуправителствена Спогодба за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта. По думите на президента Хайнц Фишер, със Спогодбата в отношенията в тези области ще бъде поставено едно ново начало за двете страни.

Президентът Хайнц Фишер изрази уверение, че ще продължи отличното взаимодействие между България и Австрия в рамките на Европейския съюз. Според австрийския държавен глава, може да бъде постигнат допълнителен напредък в областта на борбата с корупцията и правната сигурност, като австрийската страна ще продължи да подкрепя България в тази посока. От своя страна, премиерът Георги Близнашки заяви, че страната ни ще продължи да разчита на австрийска подкрепа за присъединяване към Шенгенското пространство.

Визитата на президента на Австрия съвпада със 135-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Във втория ден от посещението на президента Хайнц Фишер в столицата ще проведе двустранен българо-австрийски бизнес форум с участието на повече от 50 представители на австрийския бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай