Близнашки: Можем да сме единни, когато си поставяме общонационална цел

Близнашки: Можем да сме единни, когато си поставяме общонационална цел | StandartNews.com

Смолян. "Повече от век след „Родопската Шипка" събитията от Балканската война трябва отново да ни склонят към размисъл на какво сме способни като българи, за да бъдем единни и непреклонни, когато сме си поставили общонационална цел". Това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки в словото си на тържествената проверка-заря в Смолян. Вчера в града отпразнуваха 102 години от освобождението на Родопите от османско владичество, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Българската нация израства в борбата на народа ни за свобода и независимост и призова да бъде следван примерът на благородството и толерантността, показани от българските войници в Балканската война, каза още Близнашки.

„Когато се покланяме пред подвига на българския войник, винаги трябва да помним, че победата е освободителна, но не по-малко важен е начинът, по който е постигната. Искам да напомня за онзи морал на българския войник, който в победния си устрем постигна защитата на населението на Родопите, без значение на неговия етнос и на религията, която изповядва", продължи в словото си слъужебният премиер. Той открои Родопската епопея като високо морална победа на българския дух и пример, който трябва да вдъхновява и днес, „когато някои смятат, че в политически противоборства и погълнати от ежедневните си грижи сме загубили изконни свои ценности".

Министър-председателят определи събитията от 19, 20 и 21 октомври 1912 година като „крайъгълна опора в поредицата от исторически актове за сътворяването на идеята за единението на българската нация". „Единството във волята и в усилията стои в основата на всяка победа", заяви още премиерът и призова да бъде помнен примерът на родопчани и техният непримирим стремеж към свобода и несломима привързаност към българщината.

В Деня на Смолян премиерът Георги Близнашки разговаря с кмета на града Николай Мелемов и с областния управител Димитър Кръстанов. Министър-председателят и представителите на местните власти обмениха мнения по ситуацията в страната след изборите на 5 октомври, като изразиха надежда възможно най-скоро да бъде сформирано работещо редовно правителство. Премиерът отново бе категоричен, че бюджетът за 2014 година трябва спешно да бъде актуализиран, като същевременно е необходимо да се работи по проекта на държавния бюджет за 2015 година, съобщиха още от пресцентъра на МС.

Министър-председателят и местните власти в Смолян обсъдиха и проблемите, свързани с усвояването на средства от ЕС. Има реален риск за общините в областта годината да се окаже „нулева" по отношение на проектите, финансирани с европейски средства, стана ясно още на срещите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай