Блиц контролът в 43-тото НС ще е по-дълъг с 30 минути

Блиц контролът в 43-тото НС ще е по-дълъг с 30 минути | StandartNews.com

София. Парламентарният блиц контрол в 43-ото Народно събрание ще се провежда всяка първа сряда от месеца в рамките на до 2 часа. Това реши мнозинството в пленарна зала с приемането на текстове от правилника за работа на НС.

На практика това е увеличение с 30 минути на времето за провеждане на блиц контрол от времето в 42-рото Народното събрание. По вносител предложението бе запазване на 1 час и 30 минути за блиц контрол, докато от БСП настояха за увеличение до 3 часа. В крайна сметка се прие предложение на Патриотичния фронт блиц контролът да е 2 часа.

Отхвърлено след сериозни спорове бе и друго предложение на БСП, а именно контролът да се измести от сряда в четвъртък. Според Мая Манолова това е далеч по-добър вариант, тъй като в сряда се провеждат и заседанията на Министерски съвет и министрите са по-заети. Освен това, всяка първа сряда в месеца е единственото време, в което опозицията има право да вкара в дневния ред свой законопроект без гласуване от мнозинството в зала.

Малко след 13:00 часа по предложение на Цвета Караянчева от ГЕРБ депутатите удължиха работното си време до приемането на правилника. Вчера те работиха повече от осем часа единствено върху него, а днес цялото заседание също е посветено на правилата за работа на новия парламент. /БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай