Блинкен: Оценяваме усилията на Борисов

Блинкен: Оценяваме усилията на Борисов | StandartNews.com

Благодарение на усилията ни да се справим с корупцията и контрабандата имаме повече ресурс за армията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си със заместник-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на работно посещение в София.

Премиерът Борисов и Антъни Блинкен разговаряха в Министерски съвет близо час и половина за сътрудничеството в областта на отбраната, противодействието на тероризма, енергийната сигурност, върховенството на закона, образованието и двустранните отношения между двете държави. На срещата присъстваха също външният министър Даниел Митов и военният министър Николай Ненчев.

"Силно подкрепяме България и оценяваме това, което направи българският премиер", каза заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на брифинг след срещата.

„Днешният ден е символичен и за Съединените щати. Ние се присъединяваме към българите, за да почетем службата и жертвите от българските въоръжени сили. Ние сме съюзници в НАТО. Стоим рамо до рамо и наистина разчитаме на смелостта на българите и на българския ангажимент да защитим всички граждани, както и нашето партньорство", коментира Блинкен.

По думите му, неговата визита подчертава силният ангажимент на САЩ към България и към разширяването на сътрудничеството. „Оценяваме високо лидерството на България за това, че поддържа сигурността и свободата в региона", заяви още той.

„Оценяваме и приветстваме вашите усилия, за да се постигне това, особено усилията, които се правят н енергетиката, отбраната, сигурността и поддържането на върховенството на Закона", обърна се американския заместник-държавният секретар към българския премиер. Той открои успешните усилия на правителството в борбата с корупцията и контрабандата.

„Това е изключително достижение и наистина има много уроци, които могат да се научат от други държави", подчерта Блинкен. Той допълни, че предстоящата среща във Варшава и темата за модернизацията на българските военни сили също са били част от разговора между него и Борисов.

„Силно подкрепяме България и оценяваме това, което направи българският премиер, за да достигнете до достиженията, които имате тук – силни институции и силна демокрация", каза още той, цитиран от "Фокус".

В следобедните часове вторият по ранг в Държавния департамент след Джон Кери се срещна с президента Росен Плевнелиев.

„Благодаря от името на министъра на външните работи и от името на военния министър за високата оценка, която дадохте за нашите военнослужещи, които са на мисия и за добрата оценка за съвместните ни действия. Благодаря, че оценихте нашите усилия за справяне с корупцията и контрабандата. Благодарение на тях имаме по–голям ресурс за армията", заяви още премиерът Борисов.

„Нашите военни показват всеки ден, че са на изключително добро ниво. Да им пожелаем на този празник да са живи и здрави", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай