Бизнес дама стана губернатор на Монтана

Бизнес дама стана губернатор на Монтана | StandartNews.com

Нина Петкова носи торта за рождените дни на изоставени деца

За пръв път от 1959 година насам, откакто Монтана съществува като самостоятелна област, в стол номер 1 на държавната власт седна жена - младата икономистка Нина Петкова. "Мястото в областната администрация ми е познато, но от другата страна на бюрото", както казва тя. До преди година е седяла срещу тогавашния областен управител като негов заместник. А преди още 4 години е била от другата страна на бариерата - в частния бизнес.

Веднага след 1989 г. тя и баща й започват с магазин за продажба на материали за строителството. Бизнесът им потръгнал и отворили още магазини. "После си построихме сграда за собствена строителна борса. В нея има място и за жилище, в което живея със семейството си", разказва Петкова. Когато влязла в администрацията, преживяла малък стрес. "Преди критикувах администрацията, че все бави услугите за бизнеса. След това обаче усетих, че не е така. Разбрах, че на администрацията не й е само бизнесът, тя има и други приоритети, за които трябва да взима решения", казва новият областен управител. Като вицегубернатор тя отговаряла за много сектори, научила се да взима бързо решения, да оценява риска от грешки. Всеки, който имал нужда от нея за решаване на проблема си, можел да влезе в кабинета й по всяко време.

С този безценен опит Нина Петкова започва работа като областен управител. Първата й цел е да разбере какво се е случвало в администрацията през последната година, какви решения са вземани, по кои въпроси се е работило. Трябвало да провери веднага какво е състоянието на селищата, къщите и инфраструктурата, пострадали от последните дъждове и наводнения в края на юли и началото на август. На бюрото й лежат 100 искания за компенсиране на щети от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Не слага подписа си, преди да изпрати комисия, която да провери написаното. Трябва да подготви 4 държавни обекта за приватизация. Опасността от син език е надвиснала над фермите в областта, затова всяка сутрин пита имаме ли случаи на болестта.

Семейството й посрещнало без учудване назначението й за областен управител. Петкова се старае да отделя време вечер на децата си - 16-годишната Пламена, която учи във финансово-стопанската гимназия в Монтана, и 13-годишния й син Иван.

От няколко години Нина Петкова посещава дома за изоставени деца в село Гаврил Геново - за рождените дни на хлапетата. Ходи с торта и подарък за рожденика.

Малцина знаят, че Нина Петкова е голяма почитателка на цветята. Когато ходим някъде с колеги, аз винаги си купувам растение в саксия, в повечето случаи кактус. Създала си е цяла цветна градина у дома си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай