Бисеров потъна, никой не го търси

Разпитват го другата седмица, викат и синовете, и съпругата му

Бисеров потъна, никой не го търси | StandartNews.com

София. Къде е Христо Бисеров. Това се питаха един друг депутатите в парламента. Без значение от политическата им oкраска, те задаваха помежду си едни и същи въпроси. Част от тях дори обсъждаха създаването на комисия, която също да разследва случая.

Христо Бисеров потъна вдън земя. Никой не го е виждал, след като в понеделник е внесъл молбата си за освобождаване от парламента. Това коментираха депутатите от всички парламентарни групи в кулоарите на Народното събрание. От четвъртък бившият политик от ДПС е разследван за пране на пари и данъчни престъпления. МВР обаче не го търси и няма информация къде се намира Бисеров, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев вчера. "Ведомството може да се интересува само в случаите, когато има наложени ограничителни мерки за някои лица да напускат страната. Иначе масивите, с които разполага МВР, не може да ги използва, за да си задоволява любопитството", категоричен бе вътрешният министър, който коментира случая в Народното събрание.

На Христо Бисеров не му е забранено да пътува, тъй като срещу него още няма повдигнато обвинение, обясниха от прокуратурата. Според депутати от ДПС той е в България. Или ако е излязъл в чужбина, е за кратко, след което ще се върне. Бисеров ще бъде извикан на разпит в следствието идната седмица, научи "Стандарт". Разговор със следователи ще има и доведеният му син Ивайло Главинков, съпругата му Мария и синът им Дамян. От следствието довериха още, че се очаква на разговори да бъдат повикани и трима депутати от ДПС, "но не защото са заподозрени за връзки, а за да помогнат да се установи режимът на Бисеров и контактите му", уточниха разследващи.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че няма информация дали Бисеров е напуснал страната, какъвто слух върви втори ден. "Доколкото го познавам - не вярвам. Моят анализ ми подсказва, че той не би предприел подобен ход. Предполагам, че е в страната. Ако искате да направим постоянна рубрика - всяка сутрин да отговарям на въпроса дали съм се чувал с него", записа още Местан. От думите му стана ясно, че не се е виждал с Бисеров, след като в неделя той се оттегли от политиката. В събота не се срещали. "В събота бях на лов, имах късмета да отстрелям две прасета в компания на колеги ловци, сред които не беше господин Бисеров", поясни Местан.

По информация от разследващите преводите на големи суми между сметки на Бисеров и доведения му син са над 10, като се предполага, че са свързани с енергийни проекти. Шефът на ДАНС Владимир Писанчев обаче отрече информацията разследването срещу Христо Бисеров да има връзка с проекта "Южен поток". "В информацията при нас няма връзка между Бисеров и "Южен поток", обясни Писанчев. По-късно вчера и премиерът Пламен Орешарски отрече проектът да е причината за оттеглянето на Христо Бисеров от политиката.

Попитан дали Бисеров е оказвал натиск в енергийния сектор, Орешарски отговори: "Случаят е в прокуратурата, затова аз не бих коментирал каквото и да е".

Цветанов скочи: Генерал от ДАНС ходил при Сокола

Антимафиотите получили сигнал преди година, ровят какво са свършили по него

Човек от ДАНС е разкрил класифицирана информация за разследването срещу Христо Бисеров, обяви зам.-шефът на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. "Говори се, че в събота вечер е имало среща между генерал от ДАНС и почетния председател на ДПС Ахмед Доган", заяви той в кулоарите на парламента. Според него подобен извод бил логичен, тъй като Бисеров е подал оставка четири дни преди да бъде информиран главният прокурор. "Защо ДПС са разбрали преди Цацаров за разработката", запита още Цветанов. Според него е важно да се разбере защо са направени тези ходове и дали това не е основание за осуетяването на сериозни последствия и разкриване на истината около бившия зам.-шеф на ДПС. Председателят на ДАНС Владимир Писанчев обаче обяви теорията на Цветанов за абсурдна. "В ДАНС няма генерали", отсече той.

Йовчев: Не съм се виждал с Доган

"До четвъртък сутринта не знаех нищо около случая на Христо Бисеров. След това говорих с председателя на ДАНС и се информирах за това какви са обстоятелствата". Това коментира вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев по повод твърденията, че има теч на информация от службите. В декларация пред Народното събрание обаче ГЕРБ го обвиниха в лъжа, че не знае за сигнала срещу Бисеров.

"Или пък наистина е неинформиран - и в двата случая това е много лошо", скочи депутатката Цвета Караянчева.

"Мисля, че ДАНС са си свършили точно работата по закон - в момента, в който са получили сигнал, са го представили по компетентност на главния прокурор. Те са длъжни да направят това и нищо друго извън това не е било необходимо да бъде правено", коментира Йовчев. МВР шефът бе категоричен, че не се е виждал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и с Христо Бисеров. На въпрос дали отстраняването на Димитър Гогов от "Булгаргаз" има връзка с оставката на Сивия кардинал, вътрешният министър заяви, че не разполага с такава информация.

ДПС предлага: Без банкова тайна за висши политици

Авоарите на Бисеров може да са и от преди членството му в партията, каза Местан

ДПС е готово да инициира законова промяна, с която да отпадне банковата тайна за висшите политици, обяви в кулоарите на парламента лидерът Лютви Местан. Инициативата идва ден след като бившият зам.-шеф на партията Христо Бисеров стана клиент на прокуратурата за пране на пари и данъчни престъпления. Според Местан принципът "банкова тайна" рано или късно ще отстъпи пред обществения интерес. Той допусна, че обхватът на подобна промяна може да засегне всички лица по закона за публичния регистър или по-точно онези, които боравят с публични средства. Идеята е трезорите да получават списък на "висшите политици", да проверяват дали имат сметки при тях и да ги огласяват. Местан добави, че вече тече европейски дебат по необходимостта да се осветлят всички сметки на висшите политици. И рано или късно страните от Евросъюза ще ратифицират подобни директиви.

Лютви Местан бе категоричен, че е в интерес не само на ДПС, но на цялото общество "да се чуе екзистенц минимум информацията" по казуса "Бисеров". Трябвало да се знае от кой период са тези сметки - преди или след влизането на Бисеров в ДПС. "Ако са отпреди това, имаме едно политическо измерение на казуса. Ако са след това - съвършено друго. За нас този казус сам по себе си не засяга политиката на ДПС", подчерта Местан. Христо Бисеров напусна сините след разрив с Иван Костов в началото на 2001 г. Излезе отново на светло в политиката през 2005 г. като кандидат-депутат в листите на ДПС. Оттогава е в парламента, като постепенно се издигаше в партийната йерархия до зам.-шеф на движението.

Местан обяви още, че не "би могъл да твърди", че Бисеров е знаел за разработката срещу него. "Но ако ме питате "като не е знаел, защо е реагирал превантивно", най-точният отговор ще го даде самият той", посочи Местан.

Волен иска ревизия и за Плевнелиев

"Голямо браво на прокуратурата за бързите й действия по случая "Бисеров". Това заяви в парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров. По думите му, обвинителите са показали, че "няма председател, няма зам.-председател на парламента, когато трябва да действа". Истински "Браво" ще кажа, ако по същия начин се поиска и имунитетът на Росен Плевнелиев, за който има достатъчно данни, че е превеждал големи суми в офшорни сметки и има основание да се смята, че това е пране на пари, заяви лидерът на националистите и добави: "Същата работа, не може с един така, а с друг иначе". Сидеров изтъкна, че Росен Плевнелиев не е "свещена крава".

По думите му, веднага трябва да му поискат имунитета и да се заведе срещу него предварителна проверка. Тогава ще кажа браво и че за прокуратурата няма пречки и двойни стандарти, каза още лидерът на "Атака", добавяйки, че данните за офшорки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов също са повод за сезиране на прокуратурата. По-рано обстановката в пленарната зала на парламента се нажежи, като депутатите на Бойко Борисов скандираха "Оставка" и "Бисеров" по време на изказване на лидера на ДПС Лютви Местан.

"Останаха в миналото времената, когато определени управляващи се поставяха над закона", коментира обаче Местан.

ДАНС проверява за теч на информация

Писанчев призна, че ГДБОП е имало данни преди година

В ДАНС ровят за къртица по случая "Бисеров". Ако се установи теч на информация, виновникът вероятно ще е от ГДБОП, която наскоро се вля в агенцията, стана ясно от изявление на шефа й Владимир Писанчев.

"В момента се извършва проверка в ДАНС откъде е изтекла информация за разработката срещу Христо Бисеров", съобщи Писанчев след професионалния празник на полицията. Малко по-късно от агенцията пуснаха прессъобщение, в което се казва, че "в ДАНС е разпоредена и се извършва вътрешна проверка във връзка с твърдения за нерегламентирано предоставяне на класифицирана информация".

На въпрос дали материали срещу Бисеров е имало в бившата ГДБОП, Писанчев заяви, че е имало в "една новоприсъединена служба към ДАНС отпреди една година". "Ще видим какво е направено там. Затова правим проверката. Не проверяваме какво е направено преди това, да видим какво има, какво е било направено и ако е било направено - защо не е уведомено. Но мога да ви уверя, че в момента, в който ние сме получили сигнала и сме го отработили, веднага сме го дали в прокуратурата", каза още шефът на родното ФБР.

Спор за скандала докара инфаркт

Мъж е починал от инфаркт в Пловдив, докато водил разгорещен спор около излезлите наяве събития около политика Христо Бисеров, разказаха очевидци. 56-годишният кибритлия така се вбесил по време на дискусията, която водил на пазара в кв. "Гагарин", че му станало лошо. Както обсъждал колко е възмутен от Бисеров, изведнъж пребледнял, хванал се за сърцето и се свлякъл на улицата. Останалите участници в спора веднага се обадили на тел. 112 и след няколко минути на място пристигнала линейка. Мъжът обаче издъхнал по пътя за болницата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай