Бежанската криза не се решава с огради

Бежанската криза не се решава с огради | StandartNews.com

"Няма да успеем ако издигаме стени и огради или всяка страна сама търси решение". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за бразилския вестник "Correio Braziliense", където коментира проблема с бежанската криза в Европа. "Трябва да сме в състояние да ги интегрираме и да се погрижим за всички; да им дадем възможност за образование, дом и перспектива", подчерта държавният глава. В ЕС се води интензивен дебат как да се справи с миграционния натиск и през следващите седмици ще бъде представена стратегия по този въпрос", обясни той.

Ще бъде ограничен броят на хората, които са приемани в Европа и ще бъдат отчетени възможностите на всяка страна за тяхната интеграция, отбеляза държавният глава. "Ще бъдат разграничени тези, които бягат, за да спасят живота си и тези, които търсят по-добри икономически перспективи и ще бъде засилена охраната на външните граници", каза държавният глава. Нека се фокусираме върху прекратяването на сирийския конфликт, призова президентът Плевнелиев и отбеляза, че през следващите седмици ще бъдат предприети активни дипломатически усилия в тази насока.

България разследва всички твърдения за малтретиране на мигранти от страна на българските сили за сигурност, увери Росен Плевнелиев и добави, че страната ни винаги се е придържала към спазването на човешките права. "Когато започна бежанската криза, бяхме изненадани и неподготвени. За разлика от много други европейски страни, започнахме координация на усилията на различните институции за справяне с този проблем и оттогава постигнахме изключителен напредък. Не сме съвършени, но подобряваме работата си и използвайки ограничените ресурси, с които разполагаме, инвестираме в съоръжения, оборудване, в езикови курсове за хората, които се нуждаят от това", отбеляза още президентът.

Припомняме, че президентът бе на официално посещение в Бразилия, където се срещна президента на страната Дилма Русеф. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай