Без съвет за бежанците

Без съвет за бежанците | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев няма да свика ново заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, както искат БСП и ДПС. Причината е, че и по двете болни теми - бежанската криза и проблемите на армията, КСНС е заседавала, а решенията й са актуални и към този момент. Това стана ясно от официално съобщение, публикувано на сайта на Президентството в неделя.

"Във връзка с бежанската криза държавният глава свика КСНС на 20 ноември 2013 г., като тогава решенията бяха взети с пълно политическо съгласие", се казва в него. Плевнелиев припомня, че тогава партиите са се обединили около позицията, че са налице рискове за националната сигурност, в това число в хуманитарен, здравен и социален аспект. Заради това е трябвало Министерският съвет да актуализира Плана за овладяване на кризисната ситуация.

По проблемите на армията КСНС е заседавала на 27 април 2015 г., припомня още Плевнелиев. "Тогава беше постигнато широко политическо съгласие, с изключение на БСП и "Атака", допълва държавният глава. Според него част от тогавашните решения вече са задействани. Едно от тях е изготвянето на "Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България", която предстои парламентът да приеме. Друго е процентът от БВП за армията да се увеличава до постигане на 2% от БВП през 2025 г. Затова държавният глава апелира към правителството и Народното събрание в бюджет 2016 бюджетът за отбрана да е минимум 1.33% от БВП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай