Без предизборни промени в парламента и кабинета

Без предизборни промени в парламента и кабинета | StandartNews.com

Ако не се бяхме разбрали за Изборния кодекс, това означаваше, че вече нямаме коалиция и оттук нататък следват конституционни форми и решения на всяка една партия поотделно. Това каза премиерът Бойко Бoрисов по време на брифинг в парламента след срещата си представители на Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

По време на срещата са обсъждани предложения на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. Стана ясно, че представителите на мнозинството са постигнали съгласие да падне таваънт от 35 изборни секции в страните, които са членки на ЕС. Извън Съюза обаче този предел няма да бъде променян. 

„И на предишните консултации, в които участвахме, казахме ясно и точно – това, което предложат ПФ и РБ ние ще го подкрепим, за да може да стане факт, защото и двете партии казаха: „Ако не се случи това, ние напускаме правителството". Ние всичките знаехме, знаем и сега при този парламент и при тези политически партии колко трудно отново ще се намери консенсус да се намери правителство", каза премиерът. 

По думите му, каквито и предложения да бъдат дадени, след като е спазен принципът всеки българин да може да гласува, от ГЕРБ ще ги подкрепят. „Нито става въпрос за преформатиране на правителство, нито каквото и да било", заяви Борисов. Той призова министрите да отидат да си вършат работата, а депутатите да подкрепят предложенията в парламента. 

Какъвто и да било компромис в рамките на управляващото мнозинство и коалицията е приемлив. Този коментар направи след срещата здравният министър Петър Москов, цитиран от Фокус. По думите му, ако президентът на България не бъде излъчен от подкрепящите правителството формации, той ще бъде човек, който казва, че трябва да бъде преразгледано членството на страната ни в НАТО и ЕС.

"Не виждаме никакво основание за каквито и да е промени на взаимоотношенията в парламента, от една страна, и на тези в правителството от друга страна", каза след срещата съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Найден Зеленогорски от Реформаторския блок обясни, че е постигнало съгласие по отношение на Изборния кодекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай