Белене помоли Бог за АЕЦ

Белене помоли Бог за АЕЦ | StandartNews.com

Плевен. Молебен за строеж на АЕЦ и респективно за просперитет на Белене бе отслужен в православната църква „Великомъченик Св. Георги” в крайдунавския град.

Решихме в навечерието на референдума да се помолим на Бог той да бъде успешен, ако населението каже „да”, ще се сложи начало на градивността в България, смята отец Трайчо, енорийски свещеник на храма. За службата специално пристигна великотърновския митрополит Григорий, в чиято епархия е Белене. Той направи уговорка, че отправя молитви за благоденствие на града, а референдума бил дело на политиците.

Стотици активисти от местния комитет за защита на атомната електроцентрала и техни привърженици от Плевен се събраха на митинг на градския площад. 65 процента от населението в страната ще гласува „за” на референдума, оптимист е Красимир Тодоров, председател на инициативния комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ „Белене”, а ти?” Според него всички в града ги подкрепят. В страницата на Белене той не срещнал нито един в опозиция. Дори съветниците от ГЕРБ и СДС подписали декларация до парламента. Поканихме двамата зам. председатели на Международната агенция по атомна енергия. Те ще участват във форум в БАН на 15 януари, на който ще се произнесат в полза на строежа, посочи Тодоров.

„Тези, които са против АЕЦ-Белене, искат да затрият Централна Северна България”, заяви депутатът Румен Петков. „Очакваме градът да се възроди, ако продължи строителството на централата. Тя не е съперник на АЕЦ-Козлодуй. Ако това стане, ще има работа за 10 хиляди души”, посочи кметът на града Петър Дулев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай