Бързи визи за руснаци

Бързи визи за руснаци | StandartNews.com

Ще опростим режима през 2015 г., съжаляваме за "Южен поток", заяви посланик Бойко Коцев

България ще опрости визовия режим за руски туристи през 2015 г. Това заяви посланикът на България в Русия Бойко Коцев, цитиран от РИА Новости. Той уточни, че става дума за преференциално получаване на визи за хората, които вече са посещавали страната ни и не са нарушавали режима. "Предвиждаме, ако човек е бил вече в България и всичко е било нормално, то да му издадем многократна виза за годината - това е особено облекчение за децата, които идват с родителите си. Аналогични мерки се планират за хората, които имат имоти - издаване на многократна виза до 3 години", каза Коцев. Русия е на четвърто място в туристическия поток в България. Миналата година 650 000 руски туристи са посетили страната, което е с 1% по-малко в сравнение с 2013 г. Над 400 000 пък са руснаците, които имат недвижимо имущество у нас. България съжалява за решението да бъде спряна работата по "Южен поток", каза още Бойко Коцев. Той добави, че в рамките на ЕС се обсъжда "как да бъде осигурен районът с енергоресурси". "Ние получаваме газ от три направления, сега се разработва четвърто, Каспийският регион, а в перспектива и от Близкия изток. За нас това е важно, защото когато се карат Русия и Украйна, страда България", посочи посланикът ни. Той допълни, че работим върху диверсификацията, активно разработване връзките с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. "България има разнопосочна газопреносна система, което я прави надеждна транзитна страна", добави посланикът ни.

"По данни на геоложките проучвания на българския континентален шелф има големи запаси от газ и ние смятаме да пристъпим към разработването им", отбеляза още дипломатът.

Той съобщи, че вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пристига на посещение в Москва днес. Вицепремиерът, който от 27 февруари е в Брюксел, ще лети директно за руската столица. Там той е на работна визита с министъра на труда и социалната защита Максим Топилин. Целта на посещението е да се изчистят няколко проблема по прилагането на подписания през 2010 г. двустранен договор за социална сигурност между Русия и България. Един от тях е дублираното осигуряване и внасяне на данъци за едни и същи периоди в двете страни. "Те ще бъдат решени в интерес на гражданите и фирмите, които осъществяват дейност в двете страни", увери Калфин при срещата си с руския посланик у нас Юрий Исаков преди няколко дни. Над 300 000 са българите, работили в бившия СССР и работещи в днешна Русия, които са засегнати от взаимното признаване на стажа за получаване право на пенсия. В Москва Калфин ще се срещне и с председателя на Комитета на Съвета на Федерацията по международните въпроси Константин Косачов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай