България участва в умиротворяването на Северна Корея

България участва в умиротворяването на Северна Корея | StandartNews.com

България участва в опит на седем страни от ЕС с посолства в Пхенян, които се опитват да успокоят напрежението между Северна Корея и САЩ, предаде Ройтерс.

Страните обаче обаче са разочаровани, защото режимът в КНДР е ограничил нивото на срещите им до среден ранг чиновници от външното министерство видимо заради засилените европейски санкции срещу изолираната комунистическа страна. Държавите от групата са Чехия, Швеция, Полша, Румъния, България, Обединеното кралство и Германия.

"Имахме чувство, че не стигаме доникъде, защото те ни пращаха шефове на отдели, казал пред агенцията източник, базиран в Брюксел и осведомен за срещите, които той описал като "много сериозни" като атмосфера и тон. Общите срещи на европейските дипломати с представители на режима досега са имали за цел главно освобождаването на арестувани западни граждани. Сега обаче те могат да бъдат важен комуникационен канал за избягването на война, с каквато Пхенян заплашва, отбелязва Ройтерс.

Корейски зам.-министър на външните работи е участвал в среща с пратениците на цитираните седем европейски страни в посолството на Чехия през миналата година. Били са обсъждани културният обмен и регионалната сигурност.

Сега обаче опитите на Европа да посредничи за намаляване на напрежението между Северна Корея и САЩ удрят на камък. Върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини, предлага да посредничи, но това става в момент, когато ЕС готви петролно ембарго срещу режима в Пхенян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай