Днес църквата почита свети мъченик Платон

Св.мъченик Платон бил осъден на смърт и посечен с меч заради вярата си

Днес църквата почита свети мъченик Платон | StandartNews.com

 

Св.мъченик Платон бил осъден на смърт и посечен с меч заради вярата си

 

Свети мъченик Платон, брат на свети мъченик Антиох, произхождал от Галатийската страна, от град Анкир, от родители християни, и бил възпитан в благочестие. Още преди своето пълнолетие той достигнал преуспяване в добродетелите. Намирайки се в юношеска възраст, той бил вече зрял по разум. Сред безбожните идолопоклонници той дръзновено проповядвал Христа, Предвечния Бог, и учел пребиваващите в заблуждение езичници така, че да познаят истината и да се обърнат от бесовското заблуждение към Бога. Заради това той бил взет от неверните и отведен на съд пред Агрипин, началник на областта. Агрипин в това време се намирал в храма на Зевс и седнал там да съди Христовия изповедник. 

Осъден, в затвора Платон помолил Господ да му помогне да изтърпи мъченията за вярата. Изтезаван жестоко, той останал здрав. Бил осъден на смърт и посечен с меч в 266 г.

 

На този ден църквата почита и св. Мъченик Рома, който бил роден в Палестина. Служил като дякон в Кесарийската черква. Заради вярата си бил обезглавен с меч в 305 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай