България приела тежките оръжия на САЩ

България приела тежките оръжия на САЩ | StandartNews.com

България се е съгласила САЩ да разположат танкове, артилерия и друго военно оборудване  в страната, съобщи министърът на отбраната на страната Аштън Картър.

По думите му бившите съветски републики – Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша вече са се съгласили да приемат части от това оборудване на своя територия. Елементи от него ще бъде позиционирано и в Германия.

Преди седмица стана ясно, че САЩ обмисля складиране на бойна техника във всяка от трите източноевропейски страни членки - Полша, Румъния и България. .

Според документ от американската армия арсеналът, разположен в Европа, ще включва 250 танка, бойни пехотни машини от типа "Брадли" и самоходни оръдия. Оръжията, разположени във всяка страна, ще бъдат достатъчни за въоръжаването на рота от около 150 войници, или батальон от около 750 войници.

По време на посещението си Картър обяви още и планове за съвместна работа с базиран в Естония натовски киберцентър, чрез който да се развият и стратегии за киберсигурност.

След като миналата година Русия присъедини полуостров Крим, държавите от НАТО се съгласиха да ускорят военните обучения и ротацията на въоръжени сили в рамките на страните членки в Европа.

В отговор на действията на САЩ руското министерство на отбраната обяви, че разполагането на танкове и тежко въоръжение в страни на НАТО, граничещи с Русия, би било най-агресивното американско действие от Студената война насам.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви, че страната ще добави още 40 междуконтинентални балистични ракети (МБР) към своя ядрен арсенал до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай