България подготвена за фалит на Гърция

България подготвена за фалит на Гърция | StandartNews.com

Миграцията на бизнес у нас ще тушира негативните последици и ефектът ще е около нулата, смята Дончев

Място за паника заради ситуацията в Гърция няма. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев пред БНТ в неделя. Според него е трудно да се предскаже какъв ще бъде ефектът от ситуацията в Гърция върху икономиката на България, тъй като има няколко сценария пред съседите. Но той вероятно ще е "около нулата", защото положителното въздействие и негативното влияние ще се изравнят.

"Положително въздействие може да има заради интензивния стокообмен, който имаме с Гърция, заради миграцията на бизнес и компании у нас. Надявам се положителното и отрицателното като ефект да се усреднят и резултатът да е около нулата", отбеляза икономическият вицепремиер и добави, че нямаме преки аналози на случващото се, тъй като до момента няма фалирала държава от еврозоната.

"Няма причина за притеснение за стабилността на банковата система в България от гръцката криза. Тя не е феномен от днес. Гръцката криза съществува от пет години. В няколко свои оценки "Стандарт енд Пуърс" посочва България като подготвена за най-тъмните сценарии", коментира и председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов пред БНР. "От доста време и БНБ, и самите банки работиха по тази тема и напълно изолираха финансово себе си от Гърция и функционират като самостоятелни банки в България", категоричен е Андронов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай