България издига Кристалина Георгиева за ООН

България издига Кристалина Георгиева за ООН | StandartNews.com

България издига кандидатурата на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, предава Нова ТВ. 

"Положихме огромни усилия президентската институция, външно министерство. Това е една изключително сложна процедура. Ирина Бокова действително положи много усилия. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. Резултатът е с 1 място надолу и сме изпреварени от доста страни и в точва число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура", обоснова се премиерът, цитиран от Фокус. 

Предложението за смяната бе внесено от външния министър Даниел Митов. "В понеделник се проведе поредното индикативно гласуване в Съвета за сигурност на ООН, което дава представа за шансовете на кандидатите", обясни Митов на колегите си. "След консултации решихме да дадем шанс на кандидат, който по наша преценка има сериозни шансове да даде повече шанс на Източна Европа за поста генерален секретар на ООН. Търсим подкрепата на всички страни от източна Европа. Искам да благодаря на г-жа Бокова, но трябва да прехвърлим подкрепата си към Кристалина Георгиева", мотивира се Даниел Митов.

"Кабинетът ще подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Изчакахме последното изслушване и гласуване на 26-ти септември, за да видим още веднъж какви ще са резултатите. Резултатът е с едно място надолу и сме изпреварени от доста страни. Аз дадох пример, когато Румяна Желева като външен министър кандидатства за еврокомисар, още на първото негативно представяне я оттеглихме. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура. Трябва да сме подготвени за тежки компроматни войни срещу нас, тиражират се много лъжи, но мисля че това решение е правилно", допълни по-късно в профила си в социалните мрежи Борисов.

"Стандарт" припомня, че правителството постави условие пред досегашиня ни кандидат за главен секретар на ООН Ирина Бокова. Борисов обяви, че на последния таен вот на Съвета за сигурност на ООН, който се проведе на 26 септември, Бокова трябва да успее да се класира на първо или второ място. 

За шефката на ЮНЕСКО обаче това беше най-слабия резултат досега. На предишните гласувания тя зае по два пъти пето и трето място. На 26-ти обаче Бокова достигна само до шестото място, като за пръв път беше изпреварена и от друга жена. 

Вижте първите политически реакции за новината в темата на "Стандарт"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай