Бъчварова: Премиерът не е казвал, че няма да освободи Писанчев и Лазаров

Бъчварова: Премиерът не е казвал, че няма да освободи Писанчев и Лазаров | StandartNews.com

Премиерът никога не е казвал, че няма да освободи Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров. „В този момент е по-добре тази смяна да не стане толкова бързо. Той ще ги смени, в момент, който е най-добре". Това каза вицепремиерът Румяна Бъчварова пред Нова ТВ във връзка с причините за подадената оставка вчера на вътрешния министър Веселин Вучков.

Премиерът се изненада от оставката на Вучков, поясни тя и определи действията на вътрешния министър като "ритуално подаване на оставка".

„По този начин подадената оставка замъгли събитията от вчера. Мога да ви уверя, че оставката беше изненада за всички. Беше подадена по начин, по който не можеше да не бъде приета. Беше като натиск върху премиера", заяви Бъчварова. 

Бъчварова допълни, че никой не „държи за шлифера" премиера. Ние прекалено много си задаваме този въпрос, защото сме травмирани от предишното задкулисие в българската политика. Нека не забравяме, че в службите има хора от преди, които са се върнали там. В сферата на сигурността и институциите има хора, които създават собствени интереси и собствени зависимости".

Тя коментира и рокадите в МВР.

„Това е търсене на политически дивиденти от тази ситуация. Няма разумнто обяснение, което да обоснове тази зависимост на премиера от ДПС. Ако опозицията е толкова силна, че държи в ръцете си съдбата на правителството, може би ще има размяна на ресурси, но в случая няма такава логика".

„Вучков много държи на мнението си, отстоява го. Не изключвам някой да използва неговата честност и почтеност. От тази ситуация могат да се възползват много среди", добави Бъчварова.

Тя потвърди, че с Реформаторския блок имат обща позиция и решение как да се излезе от създалата се ситуация.

„Има много интереси и личности, които искат да управляват службите. Мисля, че Вучков е използван", изрази мнението си Бъчварова.

На въпрос на какъв кръг от хора ще бъде предложен овакантения пост, Бъчварова отвърна: „Най-правилното решение е да се търси човек с профила на министър Вучков. Търсиме човек, който да изглежда убедително в очите на гражданите. Трябва да бъде от ГЕРБ, защото такава е структурата на правителството".

Запитана дали на поста може да бъде назначен депутат от Реформаторския блок, вицепремиерът отговори: „Това означава да сменим формулата на правителството и тогава ремонтът ще бъде доста голям".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай