Бъчварова подписа споразумение със САЩ за обмен на данни

Бъчварова подписа споразумение със САЩ за обмен на данни  | StandartNews.com

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и секретарят по вътрешна сигурност на САЩ Джей Джонсън подписаха в петък във Вашингтон междуправителствено споразумение за прилагането на спогодбата от 2012 г. между България и САЩ за сътрудничество в предотвратяването и борбата с тежката престъпност. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Прилагащото споразумение предвижда равнопоставен и реципрочен обмен на информация – дактилоскопични данни и ДНК профили с оглед превенция и разследване на тежки престъпления. Документът е от съществено значение за повишаване на сигурността и защитата на гражданите на двете страни, особено в контекста на недопускането на пътуване на лица, свързани с терористична дейност. Той ще подпомогне дейността на структурите за сигурност на България и САЩ при идентифициране на потенциални терористи или лица, представляващи друга заплаха за националната сигурност, както и извършители на други тежки престъпления като трафик на хора, контрабанда на нелегални мигранти и злоупотреба с документи за пътуване.

Преговорите по прилагащото споразумение бяха финализирани по време на работното посещение на министър Бъчварова в САЩ през юли 2016 г. Документът дефинира процедурите за практическото изпълнение на споразумението от 2012 г., като определя реда и процедурите за обмен на дактилоскопични данни и ДНК профили. Финализирането на споразумението бе и една от предпоставките за постигането на напредък в преговорите за безвизов режим между България и САЩ.

Подписването бе част от работно посещение на вицепремиера Бъчварова в САЩ за 71та сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк 18 – 23 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай