Бъчварова: Подкрепяме реформите в правосъдната система

Бъчварова: Подкрепяме реформите в правосъдната система  | StandartNews.com

Правителството категорично стои зад проекта за реформи в правосъдната система на ресорния министър Христо Иванов. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова пред Нова ТВ.

Думите й са в отговор на действията на ГЕРБ снощи, когато 16 народни представители, начело с председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, внесоха проект за промени в Закона за съдебната власт, които е доста по-различен от този, който ресорният министър готви от дълго време насам.

"Цветанов не е длъжен да ни уведомява, на мен лично нищо не ми е казвал", поясни вицепремиерът.

Във връзка с проекта за единен орган за борба с корупцията, който днес официално ще бъде представен от Меглена Кунева, Бъчварова заяви: "Създаването на нов специализиран орган за борба с корупцията не гарантира резултат. Ние казваме, че има една прокуратура, която разполага с прекалено много власт. И сега искаме да създадем втора такава прокуратура", коментира вицепремиерът.

Тя бе категорична, че правителството сериозно набляга на борбата с контрабандата, като всяка седмица лично премиерът ръководи специализираната група. За случаите с престъпници, които се разхождат на свобода, тя коментира: "Законово веригата, по която трябва да се премине между произнасянето на присъдата и влизането в затвора, е прекалено дълга. Законодателят трябва да каже как тази верига може да бъде скъсена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай