Атлантическият коз

Атлантическият коз | StandartNews.com

Даниел Митов учеше на ум и разум политиците в Ирак и Близкия изток

Добре познато "синьо лъвче" пое външната политика в кабинета "Близнашки". Даниел Митов е от дясното поколение, излязло на политическия тепих след управлението на ОДС (1997-2001 г.). Слизането на СДС от власт бе съпроводено с неколкогодишно драматично разцепление в партията, като най-болезненият разкол предизвика Иван Костов с учредяването на ДСБ.

Митов попада във водовъртежа на дясната драма и избира да следва пътя на Командира. Става член на партията през 2006 г. Дипломираният политолог e сред най-ярките и сърцати остриета на ДСБ, които дават отпор на тройната коалиция и после на ГЕРБ, следвайки заветите на Костов. Поради което днес не бива читателите да се стряскат прекалено от старите му интервюта, пълни с тези и аргументи срещу руските енергийни проекти и злокобни предупреждения за политиката на Кремъл. Сега още в първите си интервюта като министър Митов веднага зае неутрален тон по темата, отчитайки, че при избухналата търговска война между Русия и Запада, всяка изпусната реплика може да нагнети допълнително напрежение. Любопитни са неговите геополитически възгледи от 2009 г.: "Ролята на новите страни членки от Централна и Източна Европа е да балансират външната политика на ЕС и да поддържат много по-силна трансатлантическа връзка, така че да балансират позициите на Франция, Германия, на моменти на олевяла Испания дори".

Кариерата си Даниел Митов започва в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и в редакцията на консервативно-християнското списание "Разум". От 2006 г. е изпълнителен директор на фондация "Демокрация".
На следващата година е кандидат на ДСБ на европейските избори, на които партията остава под чертата. Непосредствено след загубата Митов е избран за заместник на Костов. Две години по-късно на парламентарния вот е кандидат на Синята коалиция в Пазарджик, където не успява да пробие.

При най-голямото сътресение в ДСБ през 2012 г. политологът заедно с тъмносините юпита Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин напуска Командира и се присъединява към "България на гражданите" на Меглена Кунева, където дори попада в централното ръководство. Няколко месеца по-късно обаче той се оттегля заради ангажиментите си в Националния демократически институт (НДИ) на САЩ. По линия на влиятелната американска неправителствена организация той заминава в Ирак, където става програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др. От две години държи офиса на Демократическия институт в Брюксел. Владее английски, руски, френски и италиански език.
Назначаването му за външен министър в кабинета "Близнашки" бе определено от наблюдателите като знак, че е поет твърд евроатлантически курс. Най-важната задача на Митов, която ще глътне целия му мандат, е лобирането за по-добър портфейл в Европейската комисия за българския кандидат Кристалина Георгиева. Вторият е да отпуши европейския дневен ред на страната след демонстративната изолация на предишния кабинет и спирането на ключови еврофондове. Третият приоритет е срещата на върха на НАТО в Уелс през септември, която ще се проведе под знака на комплексната заплаха от "руската мечка" и тежки взаимни санкции, които са на път да ударят лошо българската икономика. По експертно-политическия си профил и младежката възраст Митов силно напомня на последните двама властелини на Външно - Николай Младенов от ГЕРБ и Кристиан Вигенин от БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай