Атанасова: Депутати от ГЕРБ имаха проблеми с пултовете

Атанасова: Депутати от ГЕРБ имаха проблеми с пултовете  | StandartNews.com

Приемам като лична загуба отпадането на два въпроса от референдума. Така депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира решението на парламента да се проведе национален референдум, но само с единия въпрос на държавния глава.

Тя разкри пред Нова ТВ, че някои от колегите й от ГЕРБ, които не са подкрепили идеята на президента, са имали проблеми с пултовете в пленарната зала.

„Не считам, че има уговорки между моите колеги и други политически формации", категорична бе Атанасова в обяснението си по казуса.

Тя каза още, че счита решението за референдума с един въпрос – този за електронното гласуване, за „огромна пропаст между избиратели и политици".

„Това решение ни скара с нашите работодатели", каза още Атанасова.

"Въпросът за мажоритарното гласуване беше много общ и не ставаше ясно за хората какво точно се избира", коментира депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков.

„При така поставен въпрос, ако на избори гласуват 30% от българите, може да се получи дву- или трипартиен парламент. Затова ние предложихме да се засили преференциалния вот", поясни Лилков.

„В крайна сметка избирателната система е нещо много по-сложно от задаването на тези три въпроса в референдум", каза още Лилков.

Чавдар Георгиев от БСП пък заяви, че социалистите не са подкрепили предложението за допитване до народа, защото това било „опит да се промени установената демократична система с псевдодемократични средства".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай