Атака с най-много сигнали за злоупотреба с лични данни

Атака с най-много сигнали за злоупотреба с лични данни | StandartNews.com

София. Най-много сигнали за злоупотреба с лични данни от парламентарно представените партии има срещу Атака. (12 на брой и 4 жалби). ДПС пък е само с една жалба и нито един подаден сигнал. Това съобщи председателят на Комисия за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов на специална пресконференция. На нея бяха оповестени резултатите от проверката на партии и коалиции за използване на лични данни на граждани.

Срещу ПП Българска Национално-Патриотична партия са подадени цели 119 сигнала. ПП Съюз на комунистите попада в класацията с 110 на брой жалби, съобщава "Дарик".

Шест жалби и осем сигнала има срещу Коалиция за България, докато срещу ГЕРБ- по 3 жалби и 7 сигнала, пише БГНЕС.

Партии извън парламента:

БАСТА - 26 жалби и 32 сигнала;
НФСБ - с 8 жалби, 16 сигнала;
ПП Глас Народен - 12 жалби и 22 сигнала;
ПП Зелените - 1 жалба и 7 сигнала;
Реформаторски блок - 16 жалби и 16 сигнала;
ББЦ - 25 жалби, 50 сигнала;
АБВ - 1 жалба, 7 сигнала;

Проверките са били извършени след множеството постъпили жалби и сигнали за злоупотреба с лични данни при регистрация на политическите субекти за участие в изборите, каза Караджов. И уточни, че в КЗЛД са постъпили 1380 жалби и сигнали от граждани. Там пише, че без тяхно съгласие личните им данни фигурират в подписки на политически субекти. Две трети от жалбите не съдържали информация, с която да се идентифицира лицето, подало жалба.

493 от всички 1380 жалби са годни за разглеждане от Комисията и събиране на необходими доказателства по тях.

Комисията е извършила проверки на 59 политически субекта (44 партии, 5 коалиции и 10 инициативни комитета) от 2 до 25 юли 2014 г. Комисията е констатирала няколко вида предпоставки за злоупотреба с лични данни във връзка с изборния процес. Невъзможност за идентифициране на конкретна политическа партия, събирала подписи на граждани, в случаите, когато партията е част от състава на коалиция. Невъзможност за идентифициране на конкретния представител на партия, пред когото са положени подписите. Към момента Комисията извършва анализ на доказателствата, пише "Дарик".

Санкционираните партии могат да платят от 10 000 до 100 000 лв. Всяка една от тях ще има индивидуални административни производства, уточниха от КЗЛД. Чак през септември обаче ще стане ясно кои точно ще бъдат санкционирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай