АТАКА: България да се присъедини към антитерористичната коалиция срещу "Ислямска държава"

АТАКА: България да се присъедини към антитерористичната коалиция срещу "Ислямска държава" 	 | StandartNews.com

Партия "АТАКА" предлага България да се присъедини към инициираната от руския президент Владимир Путин международна антитерористична коалиция срещу "Ислямска държава". Това заяви председателят на националистите Волен Сидеров на брифинг в Народното събрание във вторник.

В проекта за решение, което "АТАКА" внесе в деловодството на парламента, се настоява страната ни да осигурява логистична поддръжка за широката международна антитерористична коалиция. Националистите подчертават, че включването на страната ни в коалицията не означава предоставяне и изпращане на български военни контингенти. Логистичната подкрепа на Република България, която предлагат от "АТАКА", представлява снабдяването на коалицията срещу "Ислямска държава" с: храна, вода, медикаменти, горива, здравно и медицинско осигуряване, поддръжка (включително ремонт) на материални ресурси, ремонт на инфраструктура, транспортно осигуряване, изграждане и експлоатация на комуникационната инфраструктура и електронните системи за обработка, пренос и съхранение на информация, осигуряване и съхранение на дълготрайни активи и материални запаси, осигуряване на военноинженерни услуги, като например възстановяване на дефектни и изоставени превозни средства и оръжия, поддръжка на оръжия в полеви условия, доставка на боеприпаси. "АТАКА" смята, че по подобен начин страната ни за пореден път ще докаже своята съпричастност в борбата с тероризма в името на мира и сигурността и ще изпълни поетите международни правни ангажименти към международната общност.

В мотивите си от партията на Волен Сидеров изтъкват, че заплахата от международния тероризъм днес представлява колективно предизвикателство пред всички държави и цялото човечество. Република България се ръководи от оценката на Съвета за сигурност на ООН, че актовете на международния тероризъм представляват пряка заплаха за мира, сигурността и просперитета на нациите. България многократно е осъждала всички прояви на тероризъм от международен или национален характер и независимо дали тези антихуманни прояви са провокирани от политически, етнически, религиозни, социални или други подбуди. Българската държава многократно се е обявявала за международна нетърпимост и недопустимост на тероризма под каквато и да било форма. Националистите припомнят, че през 2001 г. българското правителство прие постановление за изпълнение на Резолюция на Съвета за сигурност на ООН за мерките в борбата срещу тероризма.
Страната ни е ратифицирала всичките 12 международноправни инструменти за борба с тероризма. България е подкрепила и редица други международни документи в изпълнение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, като Европейската конвенция за борба с тероризма, приета на 28 ноември 2001 г., и други във вътрешното законодателство на страната ни.
На 24 септември 2014 г., на заседание на Съвета за сигурност на ООН единодушно бе приета резолюция, осъждаща масовото нарушаване на човешките права от терористични организации като "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, а съавтори на резолюцията бяха 104 държави, сред които и България. Този акт от страна на българската държава е ясно доказателство пред международната общност, че Република България категоризира и припознава групировката "Ислямска държава" в качеството й на терористична организация. "АТАКА" припомня, че по време на своето изказване пред Генералната асамблея на ООН руският президент Владимир Путин призова за широка коалиция за борба с групировката "Ислямска държава" в Сирия. Путин сравни подобна организация с антихитлеристката коалиция, която се е сражавала срещу германския нацистки лидер по време на Втората световна война.

Взимайки предвид призива на президента на Русия и уповавайки се на задълженията на страната ни, произтичащи от подписаните международни договори, конвенции, протоколи и резолюции в частта за борба с тероризма, България е длъжна да се включи и подкрепи спрямо своите възможности една подобна широка антитерористична коалиция срещу групировката "Ислямска държава".

"Това ще бъде много сериозен знак от страна на България и към ЕС, тъй като виждате, че съюзът буквално блокира пред големия проблем, наречен бежанска вълна. А този проблем е породен именно от действията на "Ислямска държава". Подкрепяйки ударите срещу ИД, България ще даде своя принос за спиране на огромната миграционна вълна, която застрашава устоите на Европа", заяви Сидеров пред журналисти. Той смята, че това решение не би трябвало да бъде отхвърлено от мнозинството. Сидеров не вярва, че в българския парламент има парламентарна група, която да подкрепя тероризма в Близкия изток. "АТАКА" поиска БСП да им предоставят реда си за внасяне на своето предложение в сряда и то по-бързо да стигне до залата. "Ако наистина са за справяне с ислямския тероризъм, няма причини да не отстъпят", заяви Сидеров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай