Архитектът на София обяви реституираните имоти за "бомби"

Архитектът на София обяви реституираните имоти за "бомби" | StandartNews.com

Реституираните имоти са една бомба, която тиктака във всички комплекси. Това каза пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков, след като направи отчет на своята работа през първата си година на поста.

"В „Младост" беше най-широко експонирана, но я има и в „Левски", „Мусагеница", „Дружба", „Обеля". Тези комплекси са изградени през 70-те и 80-те години на миналия век по начина, по който се проектираха комплексите на модернизма и пред тези сгради в момента има възстановени имоти. Трябва да намерим баланса между частната собственост на реституираните имоти и собствениците, които живеят в жилищните блокове. Този баланс може да бъде постигнат единствено с изработването на тези планове, които представляват един вид граждански договор между двете страни. Да намерим формулата не да противопоставяме двете страни, а да намерим разумния баланс. Именно в тази посока работихме, за да можем да дефинираме конкретни проблеми по отношение на тези имоти, които са възстановени", обясни главният архитект на София. По думите му не цялата реституция в комплексите е извършена с измами или престъпни сделки.

„Законодателят беше предвидил механизми за възстановяване на земя в комплексите. Тази реституция беше проведена, но желанието на нас и на ръководството в лицето на Йорданка Фандъкова, е в крайна сметка да има приключване на този процес на възстановяване на земеделска земя. Проблемът трябва да бъде решен със законодателни мерки", допълни той.

Според него възстановяването на бившите ниви в реални граници е създало проблем, защото не е била отчетена тяхната придадена стойност – една бивша нива, която е била с характеристика на земеделска земя, се връща в урбанизирана територия, където има изградени инфраструктура, довеждащи връзки, градски транспорт.

„Липсата на точно това отчитане, на придадената им стойност, създаде тези проблеми. Имотите се възстановиха като земеделски, в момента се намират в комплексите и след изработване на подробните устройствени планове, за част от тях е предвидено застрояване, част от тях са предвидени за озеленяване. За тези, които попадат в терени за озеленяване, трябва да проведем процедури по отчуждаване. Предвидените за застрояване, виждате какви протести провокират в гражданите. Считам, че мораториумът като мярка е едно отлагане на проблемите във времето", посочи Здравков, според когото той е временно заравяне на проблема в пясъка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай