Арбитраж в РБ решава конфликтите по места

Арбитраж в РБ решава конфликтите по места | StandartNews.com

Лидерите на блока подписват анекса за явяване с единна регистрация

Арбитраж ще решава неразбирателствата на местните структури на Реформаторския блок. Ако коалиционните партньори в някоя община не могат да постигнат съгласие за кандидата си за кмет или за подреждането на листите, те ще бъдат привиквани в централата, където пред петимата лидери трябва да представят аргументите си и да приемат решението на централното ръководство. Идеята отдавна бе лансирана като начин за преодоляване на конфликти, но бе приета едва вчера, след като бе постигнат и консенсус по явяването с единна регистрация.

"Нещата са сложни, спецификата навсякъде е различна и дори всяка една от партиите да седне и да търси максималния консенсус, няма как това нещо да го направим с магическа пръчка", обясни лидерът на СДС Божидар Лукарски.
Пловдив и Варна се разминаха на косъм със сработването на новия орган. Под угрозата да се обясняват пред партийните си началници, местните се разбраха. Така в Пловдив реформаторите ще подкрепят изключения от ГЕРБ депутат Здравко Димитров. "За" гласували четири от партиите, само от ДСБ настоявали да се даде рамо на кандидата на Патриотичния фронт Славчо Атанасов.

Във Варна националното ръководство на СДС се разграничи от решението на местната си структура да подкрепи настоящия градоначалник Иван Портних и застана зад общата номинация на Чавдар Трифонов. Сините в морската столица може и да не се съобразят с общата воля, но пък им бе наложено ограничение. "Естествено тези структури, които не са съгласни с решението, няма проблем да подкрепят съответния кандидат, който те харесват. Това е демокрацията, но те няма да могат да ползват нито марката Реформаторски блок, нито марката партиите в Блока, включително и СДС", обясни Лукарски.

Междувременно снощи ръководствата на петте формации трябваше да подпишат анекс към коалиционното си споразумение за съвместно явяване на местния вот с единна регистрация. Заседанието на парламентарната група пък бе отменено. Така вместо в пет следобeд в Народното събрание, депутатите получиха покана да посетят Петрич за откриване на нова спортна зала. Там реформаторите подкрепят настоящия кмет Вельо Илиев. Днес депутатите ще се съберат за кратко преди началото на пленарното заседание.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай