Анна Баракова - Късметлийката от крайния квартал

Анна Баракова - Късметлийката от крайния квартал | StandartNews.com

Анна Баракова е сред любимите учителки на ромите в "Столипиново"

Нищо феноменално няма в досегашната биография на пловдивчанката Анна Баракова. За броени часове обаче учителката от ул. "Крайречна" сама се превърна във феномен.

Вече е по-известна като депутата 13/13, който влиза в новото Народно събрание вместо водача на листата на ББЦ под тепетата Николай Бареков, избрал да остане евродепутат. Феноменът Баракова е продукт на преференциалния вот, все още новост за нашите географски ширини. За мнозина изборът й за депутат е резултат от грешка, защото хората зачертавали номера на партия ББЦ в бюлетината и нейния номер в списъка, мислейки, че така се прави. Бъракова обаче е на съвсем друго мнение. "България без цензура е създадена от гражданите и аз съм длъжна да не ги предавам", обяснява своята позиция Баракова. Категорична е, че бюлетините са пуснати за нея. Броени дни след изборите тя обяви, че напуска партията на Бареков и ще бъде независим депутат. Бившите й съпартийци са категорични, че мястото на колоритната пепеляво руса учителка не е в парламента. Баракова пък обясни, че е решила да напусне ББЦ, тъй като в партията нямало нормален климат за работа.

"Ставам независим депутат. Не мога да остана в партия, в която няма атмосфера за работа", категорична е Анна, която вече стяга куфарите за столицата. Там ще се възползва от правото си на служебно жилище и ще се засели заедно с майка си, тъй като били много близки. Досега двете са живеели заедно с по-малкия брат на биоложката в малко жилище в сърцето на ромската махала "Столипиново". Баракова е израснала на ул. "Крайречна" и твърди, че се ползва с уважението на мургавите си съкварталци, защото е образована и комшиите имали респект към професията й.

Веднага след като се дипломирала от гимназията, тя е приета да учи биология и химия в Пловдивския университет. Завършва и още същата година започва работа като учителка по биология в училището в махалата. Зад гърба си има вече над десет години стаж и е сред най-обичаните преподаватели в школото, в което мнозинството от учениците са роми. Колегите й са на мнение, че преподава добре и успява да накара децата от малцинствата да учат. Като потвърждение на думите си сочат успеха от матурите, който показват нейните ученици - "Добър 4", висока оценка на децата от махалата. Анна още не е омъжена и няма свои деца, но пък приема учениците си като майка. Те от своя страна са влюбени във визията и доброто й сърце. Момчетата от горните класове въздишали по чара на русата учителка, а момичетата се прехласвали по тоалетите й - до един в пъстри десени и ярки цветове. За новата си длъжност Баракова щяла да си подмени гардероба, защото била отслабнала покрай предизборната кампания. Другата причина да свали килограми са и притесненията, които имала заради натиск по думите й от страна на бившите й вече съпартийци да се откаже от парламента. Анна Баракова призна в тв интервю пред Диана Найденова, че е била заплашвана, а наскоро някой разбил вратата на жилището й и откраднал котето, което гледала като домашен любимец.

Животът в крайния квартал обаче явно добре е калил учителката, която е категорична, че няма сила, която да я откаже от Народното събрание. Засега признава, че няма голям политически опит и знания, но пък се надява да ги натрупа в процеса на работа, тъй като определя себе си като трудолюбива и амбициозна. От седмица брои и дните, които й остават до депутатската клетва. Защото тогава вече започва новият й живот в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай