Анализ на ИСА - партиите нямат кандидати

Анализ на ИСА - партиите нямат кандидати | StandartNews.com

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува днес политическия си анализ за събитията в България и по света през месец май. Ето и основните изводи от доклада, цитирани от epicenter.bg:

Май се оказа един от най-динамичните месеци в политически план. Ускорената динамика е много отчетлива при всички политически субекти.

На политическия пейзаж в България се откроява един истински феномен – с наближаването на президентските избори броят на потенциалните кандидати намалява, или по-точно казано - истинските кандидати липстват. Очевидно политическата класа затъва в системен проблем. Липсата на кандидати е симптом за сериозна криза – страх, кадрови дефицит, изкривявания на политическата среда, нестабилност, несигурност. В тази посока разглеждаме и новия срок, който Борисов определи за обявяване на президентската кандидатура на ГЕРБ - август, септември.

Плевнелиев свали от ГЕРБ бремето да поискат официално развод. Още в анализа си за месец февруари ИСА прогнозира, че президентът няма да се кандидатира за втори мандат. Отказът на действащия държавен глава беше очакван, изненада беше само времето, в което той го заяви. Партията на Борисов е пред труден избор, заради твърде високия залог на президентските избори. Ако не излъчи печеливша кандидатура, тя ще се изправи пред риска да бъде разрушен мита за непобедимостта на ГЕРБ. Това прави трудно предсказуем изхода от евентуални предсрочни парламентарни избори.
ГЕРБ продължава да е най-стабилната партия на политическия терен у нас, която въпреки критиките към управлението, не губи от своето влияние. Ключов проблем за формацията е продължаващата липса на подготвени политици в редовете ѝ. Особено видимо е това в Народното събрание. Управлението затъва в проблеми, времето на реформи окончателно отмина, за първи път от средите на мнозинството се заговори за възможността левицата да спечели президентските избори.

Изборът на Корнелия Нинова за председател на БСП изправи партията, а от там - и политическата система у нас пред нова ситуация. Променената реторика, категоричните послания, твърдият подход, заявката за властта доведоха до видима мобилизация в медийното присъствие на формацията. Нинова вдъхна самочувствие на БСП, че отново може да стане алтернативен фактор в българската политика. Категоричната ѝ заявка за доминиране вляво обезсилва конкуренцията в тази част на политическия спектър.

ДПС започна да се съвзема от удара „ДОСТ". Партийният живот се завръща към консолидационните си форми. Новият председател показва висока степен на работоспособност и енергия. Партията обаче трябва да реши основния си проблем – отказът на други субекти да си партнират с нея.

Драмите около Изборния кодекс показаха парламентарната тежест на патриотите, която не кореспондира с електоралната. Демонстрираното сближаване между Бойко Борисов и Валери Симеонов определяме като рисково за премиера, поради спорния имидж, антиевропейското поведение, непремерения език и склонността на бургаския депутат да се забърква в конфликти и скандали.

Реформаторският блок почти напълно се разпадна като фактическо образувание. Високата степен на нервност на ДСБ пролича по хода им с номинацията на Плевнелиев за втори мандат. Особено фрапантно е предложението им за разговори за общо явяване с ГЕРБ на президентските избори, при положение, че се декларират като радикална опозиция именно на тяхното управление и гласуват срещу всички техни предложения.

АБВ сериозно олекна на политическата сцена, след като направи стратегическа грешка. Не избра момента и повода за напускане на управляващата коалиция. Обикалянето из политическото пространство и предлагането на кандидатурите на Георги Първанов и на Ивайло Калфин за президент е погрешен политически подход. Демонстрираното сближаване на Първанов с маргинални, съмнителни и неясни политически субекти ще има негативно влияние върху образа му и потенциала на АБВ за политически действия. Лутанията на Първанов и желанието на най-малката парламентарна формация да играе водеща роля на предстоящите парламентарни избори, доведоха до това АБВ да изпадне в политическа безтегловност.

Появата на ДОСТ не е заплаха единствено за ДПС, а на националната сигурност на страната. Връзката с управляващите в Турция е пряка, опитите за ислямизация на групи от българското население трябва да срещнат съпротивата на държавата и нейните институции. Ще бъде грешка, ако съпротивата срещу ДОСТ бъде разглеждана като задача единствено на ДПС. Или от друга страна - на националистически партии и структури, което крие риск държавата да загуби контрол върху проявите на краен национализъм. ИСА препотвърждава извода си, че турският дипломат Сюлеймн Гьокче безспорно се занимава с политическа дейност, ангажиментите му към ДОСТ имат скандални характеристики и се превръща в проблем на българската държава.

ИЗБОРНИЯТ КОДЕКС ОЧЕРТА НОВИ РАЗДЕЛИТЕЛНИ ЛИНИИ В ОБЩЕСТВОТО

Приемането на Изборния кодекс се превърна в основно политическо и медийно събитие през изминалия месец. То ангажира всички партии и институции (парламент, президент, омбудсман, Конституционен съд). Трябва да се отбележи, че процесът, дори не самите резултати, очерта нови разделителни линии в българското общество. В определени моменти законодателната промяна излезе от контрол. Не беше добре планирана, предварително анализирана, обмислена и поднесена подходящо на обществеността.

Личностните характеристики на лидера на НФСБ – Валери Симеонов не му позволяват да е комуникатор с обществото. Оставянето на него да има водеща публична роля при защита на законодателните промени е голяма грешка на управляващите.
Българската диаспора е в процес на постоянен растеж. Всеки фронт, отворен срещу тях, може да доведе до тежка загуба на отворилия го. В публичното пространство заваляха определения за българите зад граница като предатели, нямащи нищо общо със страната, с живота тук и т.н. Определяме подобно говорене като позорно от морална гледна точка и лишено от базов прагматизъм. От диаспората се връщат огромно количество пари в българската икономика.

Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА), Таня Джоева – ИСА, Борислав Ангелов - политолог.

Пълният му вариант е достъпен само за абонати.

Ето и съдържанието на доклада:

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ВЪТРЕШНОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

ИЗБОРНИЯТ КОДЕКС ОЧЕРТА НОВИ РАЗДЕЛИТЕЛНИ ЛИНИИ В ОБЩЕСТВОТО

ГЕРБ И ПАТРИОТИЧНИЯТ ФРОНТ. ПУБЛИЧНОТО СБЛИЖАВАНЕ С НФСБ
НОСИ НЕГАТИВИ ЗА БОРИСОВ

ПОЛИТИЧЕСКИ ЗАВИХРЯНИЯ ВЛЯВО – БСП СПРЯ РАЗПАДА, ЦЕНАТА НА АБВ ПАДНА

ДПС И ДОСТ. УСПЕШНА ЛИДЕРСКА ИЗЯВА НА КАРАДАЙЪ

ДСБ ВЪРВЯТ СРЕЩУ ЛОГИКАТА, РЕФОРМАТОРИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА ГУБЯТ ВЛИЯНИЕ

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – КАНДИДАТИ ЛИПСВАТ, ЗАЛОГЪТ СЕ ПОКАЧВА

ПРОЕКТЪТ „СЛАВИ ТРИФОНОВ" ТЪРСИ КОНФЛИКТ СЪС СИСТЕМАТА,
ПРИВЛИЧА ПРОТЕСТНИЯ ВОТ

III. ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ И ПРОБЛЕМНИ ТОЧКИ
ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ ВЛИЗА В ПЕРИОД НА „СВОБОДНА ИГРА"

ПАРЛАМЕНТ – НИСКО ДОВЕРИЕ, ВРЕМЕТО ЗА РАДИКАЛНИ РЕФОРМИ ИЗТЕЧЕ

ПРОБИВЪТ НА ГРАНИЦАТА – МЕДИИТЕ РЕАГИРАХА ПО-БЪРЗО ОТ АРМИЯТА

ЗАКЪСНЯЛОТО ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕ НА ВВС СТАРТИРА, ПРОБЛЕМИТЕ ОСТАВАТ

АНКЛАВЪТ „ГАЛИЧЕ" КАТО ТЕСТ ЗА ДЪРЖАВАТА

ОТНОВО СКАНДАЛИ ОКОЛО МАТУРИТЕ

ОРДЕНЪТ ЗА НЕШКА РОБЕВА ОТВОРИ НОВ ФРОНТ НА КАБИНЕТА

ЦЕНАТА НА БИЛЕТА ЗА ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В СОФИЯ ВДИГА НАПРЕЖЕНИЕТО

IV. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА
ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В АВСТРИЯ ПРЕФОРМАТИРАТ ПАРТИЙНАТА
СИСТЕМА В ЕВРОПА

МАКЕДОНИЯ В ЗАДЪЛБОЧАВАЩА СЕ ПОЛИТИЧЕСКА КРИЗА

КАМПАНИЯТА В САЩ И НЕЙНОТО ОТРАЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ КАТО ТЕМА В ЕВРOПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай