Актуализацията на бюджета мина второ четене в комисията

Актуализацията на бюджета мина второ четене в комисията | StandartNews.com

София. Временната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2014 година, предаде БГНЕС.

С актуализацията на държавния бюджет за 2014 година, внесена от кабинета "Борисов", се предвижда свръхдефицит в размер на 3,7%. Промените в Закона за държавния бюджет позволяват и изтеглянето на нов държавен дълг до 4,5 млрд. лева. В актуализацията са заложени по-ниски приходи с повече от 1 млрд. лева от тези в рамката, изготвена от кабинета "Орешарски", както и близо 280 млн. лева по-високи разходи. 

В мотивите към проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет се посочва, че най-сериозен е проблемът с недостига на финансиране на поети ангажименти в Министерство на вътрешните работи, където над 80% от разходите се формират от заплати. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата на МВР за 2014 г. е в размер на 125,7 млн. лева, от които 110 млн. лева за разходи за персонал и 15.7 млн. лева за издръжка на системата на МВР за 2014 година. Оптимизирането и преструктурирането на разходите на МВР може да се осъществи единствено чрез структурирани реформи в министерството, което не може да се случи в краткосрочен план до края на годината, мотивират се управляващите.

По бюджета на Министерството на труда и социалната политика ще бъдат предоставени допълнителни средства в размер на 50 млн. лева, от които 36 млн. лева за помощи за домакинства, за програми за заетост и за гарантиране изплащането на социалните помощи в системата на социално подпомагане и 14 млн. лева за издръжка на дейностите по изпълнение на основните функции на министъра на труда и социалната политика.

Министерството на здравеопазването ще получи още 24,2 млн. лева, а 100 млн. лева ще бъдат дадени на НЗОК.

16,4 млн. лева отиват за регионалното министерство, 16,4 за земеделското и 5 млн. лева за правосъдното ведомство. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай