Актуализацията на бюджета - готова до края на септември

Актуализацията на бюджета - готова до края на септември  | StandartNews.com

София. Актуализацията на бюджета ще бъде подготвена до края на септември, тя се оказа неизбежна. Това заяви служебният министър-председател проф. Георги Близнашки на пресконференция в МС.

„До този срок правителството ще е готово и с промени и в Закона за електронното управление. До 11 октомври ще бъдат подготвени окончателни варианти по оперативните програми за следващия програмен период", обясни той.

„Тези дни се навърши 1 месец от встъпването ни в длъжност. Представихме амбициозен набор от цели и задачи. Не е достатъчно да се организират изборите, защото животът продължава, трябва да минем през процеси на стабилизация", добави той. „От общо 66 приоритети и задачи към 10 септември са изпълнени 30, а в процес на изпълнение са 35, а по една от задачите водеща е БНБ. Немалка част от тези неизпълнени ангажименти са свързани със законодателни инициативи, които ще предприемем след изборите – промени в Изборния кодекс, в Закона за прякото участие на гражданите в управлението и т.н.", коментира още премиерът.

"Досега сме отпуснали над 16 милиона лева в помощ на бедстващите региони - добави Близнашки. За два от регионите са изпратени апликационни форми в Брюксел. Очакваме подкрепа от над 300 милиона евро", каза Близнашки.

Учебната година ще започне нормално, независимо от природните бедствия, увери служебният премиер.

„Положихме огромни усилия, за да осигурим плащанията по спрените оперативни програми. Осигурени са средствата, за да можем да продължим в тази посока. Очакваме отсрещно действие от страна на ЕК", каза още Близнашки.

Мерките за отпечатване на бюлетините са изключително строги. „Отпечатването вече започна в печатницата на БНБ", каза той за подготовката на изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай