Ако се наложи, армията ще е на границата за мигрантите

Ако се наложи, армията ще е на границата за мигрантите | StandartNews.com

Работим в посока да дадем възможност на българската армия, ако това се наложи, да се включи по-ефективно в охраната на границите заради бежанската криза. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, цитирана от БГНЕС. Тя коментира проблема с бежанската криза след края на заседанието на Съвета за развитие към Министерски съвет, в който участваха представители на АБВ, ПФ, РБ, ГЕРБ.

Евентуална армия по границите ни е част от плановете за спешни мерки, които са били разработили преди 6 месеца и сега се допълват, поясни тя. „Армията да може да оказва съдействие при охраната на границата в съвместни екипи с граничари да осигуряват физическо присъствие и техника. Не става дума за постоянно присъствие, а в случай на извънредна, кризисна ситуация, ако ресурсът на МВР не позволява да се гарантира цялата сигурност, да се обръщаме към съдействие за армията", уточни Бъчварова. И изтъкна, че във връзка с блокадата по границата са създадени условия за по-бърза обработката на автомобилите. 

„По никакъв начин това не става за сметка на занижения контрол. Въведоха са и мобилни екипи, които да правят предварителни проверки, за да може да се гарантира по-бързо преминаване и контрол на границите. Изпратени са подкрепления за полицията, която е на границата", каза още вътрешният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай