АБВ с рамо за кабинет на ГЕРБ (ОБЗОР)

АБВ с рамо за кабинет на ГЕРБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов намери нов съюзник в лицето на АБВ за евентуално бъдещо управление. Това стана ясно след близо четиричасовите разговори между Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова с Георги Първанов, Румен Петков и Кирил Цочев.

"Има възможност да продължим консултациите на експертно ниво, за да видим дали можем да приближим позициите си", заяви след края на разговорите Румяна Бъчварова. По 14 от 18 приоритета двете партии са постигнали консенсус, като и двете страни бяха видимо доволни от разговорите след края на срещата. "Имаме още две принципни различия - изграждането на нови ядрени мощности и мораториума върху изграждане на "Белене". Различаваме се и в данъчната политика", добави Бъчварова. Двата преговорни екипа са установили с кои партии не искат да си партнират. Мненията им по този въпрос съвпадат. "Най-добрият вариант за България е голямата коалиция", каза лидерът на АБВ Георги Първанов. По думите му това е най-добре за страната ни с оглед на предстоящата тежка зима и кризата.

Темата здравеопазване - колегите държат постепенно увеличаване на бюджета за здравеопазване, но на въпроса откъде и как да бъде увеличаван ще трябва да работим допълнително. Има различия и по пенсионната реформа", каза Менда Стоянова. По думите й трябва да се направят и промени в Изборния кодекс, които да премахнат недостатъците. "За" сме задължителното гласуване. Мажоритарният елемент следва да се развива чрез преференцията, а колегите държат половината да се избират по този начин, а другите - да са пропорционални листи", заяви още Менда Стоянова. Срещата на ГЕРБ с АБВ сложи край на първия кръг от преговорите за кабинет. Вторият трябва да започне в средата на седмицата. В него със сигурност ще участват патриотите и АБВ. Шанс за нови разговори с екипа на Борисов имат също реформаторите и БСП. На днешното заседание на ГЕРБ ще се реши дали да бъдат поканени червените на консултации на експертно ниво.

"Дадохме възможност на БСП след разговорите с нас, след като консултират и с политическото ръководство, да вземат решение докъде може да има сближаване на позициите или не. В понеделник ще решим дали да поканим БСП на консултации на експертно ниво", обясни Бъчварова. Тя добави, че не са получавали от Реформаторския блок писмено уверение за юридическата надеждност, освен заявките за добронамереност от тяхна страна. "Очакваме до началото на седмицата да получим такова доказателство", добави още Бъчварова. Междувременно ЕНП смятат, че би било добре ГЕРБ и реформаторите, които са част от едно политическо семейство да намерят общ език, научи "Стандарт" от високопоставени източници в Брюксел.

Темата за голяма коалиция е отворена

Румяна Бъчварова, ГЕРБ

На фона на приликите и основните различия има възможност да продължим консултациите на експертно ниво, за да видим дали можем да приближим позициите си. Първият и най-сериозен въпрос е за това как виждаме ролята на държавата по принцип в едно следващо управление - дали трябва да засилим и да увеличим нейното присъствие, или да ограничим ролята й, но да засилим нейните регулативни и контролни функции. Имаме още две принципни различия - изграждането на нови ядрени мощности и мораториума върху изграждане на "Белене". Третата тема на различие е данъчната политика. Установихме с кои партии не искаме да си партнираме. Те са едни и същи. Приемаме бележката на АБВ, че сектор "Сигурност" не трябва да бъде политизиран. С АБВ обсъдихме политическата рамка, която предлагаме, очертахме общите зони: за стабилното управление на страната е необходимо и стабилно мнозинство за следващото управление. От страна на АБВ бе отбелязано, че основните големи политически партии трябва да образуват голяма коалиция. Това е въпрос с отворена тема. Приемаме тази бележка от тях.

Подкрепяме политики за КТБ и бюджета

Георги Първанов, лидер на АБВ

Най-добрият вариант за България е голямата коалиция. Аз съм удовлетворен от разговора ни с ГЕРБ. Но не се отказваме от стратегическите си ангажименти за промяна на държавното устройство и реформа на политическия модел, но не е сега моментът, когато има много тежки предизвикателства, да поставяме в центъра този кръг от въпроси. Държавата трябва да има засилена, активна роля в икономиката, в социалната сфера - не администрираща, а регулираща активна роля. Смятаме, че актуализация на бюджета очевидно ще се наложи, но при липса на конкретен анализ стоим на позицията, че актуализацията трябва да бъде в рамките на 3-процентния бюджетен дефицит, както са европейските изисквания. Обсъждахме въпроси, свързани с КТБ - там бързо трябва да се решат въпросите на вложителите, да се предприемат съответните мерки за оздравяването на банката.

Един от големите въпроси, по които дебатирахме, е развитието на българската енергетика. Проектът "Южен поток" трябва да бъде продължен в съответствие с европейското законодателство. Увеличението на цените на тока обаче трябва да бъде преосмислено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай