АБВ поиска оставката на Горанов

АБВ поиска оставката на Горанов | StandartNews.com

АБВ иска оставката на финансовия министър Владислав Горанов, каза пред Нова телевизия заместник-председателят на партията Румен Петков.

„В резултат на много сериозния натиск, който АБВ и нашата парламентарна група оказа върху правителството и министъра на финансите, имаме декларация от трибуната на НС, че не се говори за 16 млрд. лева, ангажиментът, който финансовият министър пое е, че ще бъдат редуцирани 2 млрд. от тегленето за покриване на кредита. Това е логиката на президента Първанов.

По думите му това нещо трябваше да бъде скрепено със съответните промени в ратификационния договор, който беше внесен в НС. Не е нормално в продължение на 20 дни да обясняваш на парламентарните политически сили, на обществото, че дългът е този и нито стотинка по-малко", обясни Петков. Той посочи, че позицията им е, че Георги Първанов е нужен на АБВ, но преди всичко на българския, обществен и политически живот, защото е той показал и почтеност, и отговорност.

„Ние сме били прави от самото начало, че дългът не надвишава 10 млрд. лева и не случайно министър Горанов каза от парламентарната трибуна минимум 2 млрд. Очевидно вижда тези резерви и буфери, които са заложени. Ще искаме няколко неща – първо, да имаме много сериозен контрол, както в тегленето, така и върху разходването на дълга", допълни Петков. По думите му, АБВ иска да бъде гарант за това, че този дълг няма да бъде пропилян, а ще бъде изразходван спрямо нуждите на държава и общество.

„Второ, ще искаме и участваме в разписването на един инвестиционен план, към който да бъдат ориентирани част от средствата за дефицита. За АБВ участието в правителството не е самоцел. Има граници, които като бъдат минати, няма как да продължим да носим отговорност на такъв тим взаимоотношения", каза още Румен Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай