АБВ могат да подкрепят кабинет на ГЕРБ, но при определени условия

АБВ могат да  подкрепят кабинет на ГЕРБ, но при определени условия | StandartNews.com

София. Ако нашите приоритети влязат в споразумение и ГЕРБ видят, че има възможност да бъдат изпълнени, то подписване на споразумение може да се случи. Това заяви председателят на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин след края на консултациите с президента Росен Плевнелиев.

Затова участваме в политиката – за да защитим тези политики. Ако не ги видим, няма как да подкрепяме политика, която е различна от нашите, добави Калфин, циторан от БГНЕС. За АБВ най-важни са икономическите и социалните въпроси, темите, свързани с Изборния кодекс, със съдебната система, с повече справедливост в държавата по принцип в различните политики, изтъкна той.

Увеличаване на правомощията на президентската институция е една от темите, които са обсъдили представителите на АБВ и президента. Плевнелиев се е съгласил с това, че тя трябва да бъде извадена от сегашния контекст – тук не става въпрос за сега действащи политици, а за принципни промени, по думите на Калфин.

Според АБВ президентските правомощия двете пряко избрани институции – президент и парламент – би трябвало да имат възможност да се контролират една друга и да имат горе-долу еднаква позиция.

Най-добре е президентът да има инициативата и да се създаде една институция като конвент, която да бъде самостоятелна и спокойно, широко, публично да обсъди конституционните промени. Той прие тази идея и ни каза, че мисли в подобна посока и вече е правил някои консултации, добави Калфин, но уточни, че това едва ли ще стане на следващите избори.

Президентът е поставил на срещата темата за споразумението за партньорство с ЕС и по-конкретно, че България е поела ангажимент за 33 конкретни реформи, които трябва да се случат до 2016 г. Тази тема, заяви Калфин, отсъства от разговорите за съставяне на мнозинство, а част от тези реформи предполагат много сериозно парламентарно съгласие. От тях зависи дали ще може да получим тези 15 млрд. лв., които очакваме от еврофондовете. Президентът подкрепи настояването ни за много ясна социална политика, включително в този бюджет, свързана и с компенсации за увеличените цени на електро енергията. Той подкрепи и идеите ни за по-дългосрочна визия за отбраната и сигурността, добави още той.

Нови предсрочни избори ще значат, че политиците не могат да се справят със задачата, поставена им от гражданите. Заявили сме, че ще подкрепяме важни политики, по които нямаме различия с ГЕРБ, коментира още Калфин.

Твърдението за това, че Георги Първанов е един от крупните вложители в КТБ, е поредната лъжа, категоричен бе председателят на парламентарната група на АБВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай