17:45 ч.

13.06.18

3 мин.

0

5

0

АБВ: Името „Северна Македония" дава основание за териториални претенции към България

от редактор |

АБВ: Името „Северна Македония" дава основание за териториални претенции към България

Партия АБВ публикува декларация по повод ан новото име на Македония, за което премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев се договориха - "Северна Македония".


В него се казва:


От АБВ приветстваме развитието в дългогодишния спор между гръцката и македонската страна за името на Република Македония. Ние винаги сме подкрепяли кандидатурата й за членство в ЕС и НАТО, но също така държим това да не трябва да става за сметка на България.


Договореното име „Северна Македония" вероятно задоволява териториалните претенции на Гърция, но дава основание за такива към България, най-малко поради това, че част от Северна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия и с малки изключения представлява цялата Благоевградска област.
В тази насока е и изказването на премиера Бойко Борисов през 2012 г., който заяви, че „варианта Северна Македония е абсолютно неприемлив" и посочи, че „това име е предпоставка за териториални претенции към страната ни, Скопие може да поиска Благоевград". Какво се е променило сега? Кои са новите аргументи да се приеме това наименование?
Днес сме свидетели точно на обратното. МВнР безпринципно се съгласява и приветства всяко направено предложение, както с Илинденска, така и сега със Северна Македония. В декларацията на българското външно министерство се посочва, че: „Новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност", също така и че „МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени". Фактът, че в договора има предложение да се запише, че Споразумението няма да променя съществуващите граници и няма претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност идва да покаже, че самото име дава основание и за двете. Не може да очакваме гаранции в бъдеще време, те трябва да се дадат сега. Не сме съгласни и с принципния подход, две страни да решават проблем, засягащ няколко държави без тяхно участие. В процеса на окончателното вземане на решение трябва да бъдат включени всички заинтересовани страни.
Правителството, политическите партии в България, включително и парламентарно представените, нямат адекватна позиция по този въпрос.
Единствено ПП АБВ излязохме с такава и сме удовлетворени, че тя бе чута. Предишното предложение - Илинденска Македония - беше посегателство към българската история, това дава основания за териториални претенции към България. Ние сме против географско име на Македония, защото може да предизвика недоволство у българските граждани.
Немаловажен е фактът, че Гърция години наред води спор за името и спира членството на Македония в ЕС и НАТО докато не постигна желаното, което още един път доказва изключителното значение на този въпрос. В изказването на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, че „споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната", самият той подчертава, че това споразумение няма връзка с гръцкото културно наследство.
Вярваме, че своевременното становище на Мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Република Македония ще бъде важно за изготвяне на официалната българска позиция.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:47 · 15.06.2018
северна македония,като северна българия.
Потребител · 18:59 · 13.06.2018
Всичко е толкова просто и дефинирано:
1. Вардарска Македония
2. Егейска Македония
3. Пиринска македония
Потребител · 18:58 · 13.06.2018
УПРАВЛЯВАТ НИ ТЪПИ И ПРОДАЖНИ КОПЕЛЕТА. ТОВА Е.
Потребител · 18:40 · 13.06.2018
Пиринска Макeдония от справочника по гeография на Гeорги Димитров ли e такова понятиe няма
Потребител · 18:35 · 13.06.2018
Стига с това име Македония. Нека БЪлгарите в тая Област я нарекат- Западна България. А териториални претенции може да имат всякакви Нашественици- дори Османците, турци, или гърците( като наследници на Византия, която е управлявала целия Балкански полуостров до идването на хуните и после- българите). В момента най западите области на България са СОфийска, Благоевградска и Кюстендилска. Хората в Македония може да се нарекат- Западна Софийска или Западна Благоевградска област. Всичко се решава с Война.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент