АБВ и ГЕРБ проведоха конструктивен диалог

АБВ и ГЕРБ проведоха конструктивен диалог | StandartNews.com

София. "Искам да благодаря на АБВ за конструктивния диалог с ГЕРБ". Това заяви Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ след края на консултациите за състава на новото правителство, които продължиха над 3 часа.

Двете партии са постигнали принципно съгласие по четири основни теми.

За стабилното управление на страната е нужно стабилно мнозинство. Може би най-доброто за страната е широка коалиция. Предстои да бъде изяснен този въпрос, допълни Бъчварова на брифинга в парламента.

Приемаме бележката на АБВ, че някои сектори не трябва да бъдат политизирани, например сектор "Сигурност", каза още тя.

Има възможност да продължим консултациите с АБВ на експертно ниво, за да видим дали можем да приближим позициите си, каза Румяна Бъчварова. 

Стоянова: Постигнахме съгласие по 14 от 18 точки

Постигнахме принципно съгласие по 14 от 18 точки. Като само по 2 имаме различия. Имаме различие по отношение на ядрената енергетика и по-точно - АЕЦ "Белене". Това заяви от своя страна Менда Стоянова след края на консултациите.

Данъчната политика е другата точка, по която двете партии имат различни виждания. "По тема енергетика също постигнахме съгласие. Имаме и 4 теми, по които има принципно съгласие, но имаме различия в нюансите. Това е темата за здравеопазването. Колегите държат постепенно увеличаване на бюджета. По отношение на пенсионната реформа също имаме различия", каза още Стоянова.

Обединихме се около това, че трябва да има промени в Изборния кодекс и сме "за" въвеждане на задължително гласуване, коментира представителката на ГЕРБ от преговорния екип.

Цачева доволна от тона и стила на разговорите

И двете страни изразиха задоволство от новия тон и стил в политическото общуване, като разговорът бе задълбочен по основните приоритети на политиките, които според двете страни са необходими в новото управление на държавата. Това заяви пред журналистите Цецка Цачева.

„Дискусията започна с общата политическа рамка на управлението, както се предлага от наша страна с коментарите, които президентът Първанов направи по нашето виждане за политическата формула на кабинета", посочи тя.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай