АБВ и БСП в люта битка за ректор

АБВ и БСП в люта битка за ректор | StandartNews.com

Люта битка кой да прати ректора на Тракийския университет проф. Иван Станков в парламента се заформи в Стара Загора. И АБВ, и БСП номинираха министъра на земеделието в кабинета "Райков" за депутат и отвориха фронт помежду си. Професор Станков обаче го разреши със замах, като подаде молба за напускане от Столетницата, в която членува вече над 40 години. И разкритикува остро БСП. "Какво ляво има в земеделската ни политика, която унищожи дребните и средни производители, а шепа едри земевладелци богатеят за тяхна сметка?", запита той пред "Стандарт". "Въобще не ме вълнува дали ще бъда водач на листата на АБВ, мотивите ми за напускане на БСП са много по-дълбоки", поясни професорът.

Популярната народна певица Николина Чакърдъкова ще "трупа" гласове за АБВ от БСП в Благоевград. Тя ще се изправи срещу "червената фурия" Корнелия Нинова, която ще води листата на Столетницата в областния град, научи "Стандарт".
Очаква се днес на тежък пленум Социалистическата партия да нареди кандидатдепутатските си листи.

Почти сигурно е, че председателят на БСП Михаил Миков ще води две листи. Традиционно социалист номер 1 е първи в 25-и МИР в София. Очаква се срещу него да се изправи Ивайло Калфин от АБВ. В столицата БСП пращат още Румен Овчаров и Стефан Данаилов, а конкурент за левия вот ще им бъде кметицата на Перник Росица Янакиева. Тя ще е първа в АБВ листа и в миньорския град, където пък ще се изправи срещу Ангел Найденов. Бившият министър на отбраната ще води още една листа - във Варна, където ще срещне Калфин.

Вече стана ясно, че генерал Михо Михов от АБВ ще се бори в Бургас, а левицата още не знаят кого да пратят в града, който е традиционно силен за ГЕРБ. Изненади няма в Плевен, където номер 1 в листата на АБВ ще е Румен Петков. В Кюстендил за Столетницата ще се бори Мая Манолова, а в Смолян - Дора Янкова. Новият говорител на БСП Атанас Мерджанов отново ще влиза в парламента от Ямбол.

Както "Стандарт" писа, днес на пленума на Столетницата социалистите трябва да решат как ще е името на коалицията, с която ще се явят на избори. Очаква се това да е "БСП - Лява България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай