Волен без имунитет след нощен бой (ОБЗОР)

 Волен без имунитет след нощен бой (ОБЗОР) | StandartNews.com

Депутатът посегна на полицай, твърди МВР. Не е вярно, заплашиха го, скочиха от партията

Волен Сидеров може да се прости с депутатския си имунитет заради среднощен скандал пред столичен магазин. Екшънът се разигра при клекшоп на улица "Раковски", близо до НАТФИЗ в петък около 22.30 часа. Лидерът на "Атака" и неговият заместник Десислав Чуколов спряха пред магазина и обявиха, че вътре има наркотици, съобщиха очевидци на разправията. Според тях депутатите били в нетрезво състояние. Сидеров и Чуколов спрели мъж и жена, които искали да си купят цигари. "Видях как пияните народни представители вървяха по улицата. По-късно стана тарапана, дойдоха полицаи, собствениците на клекшопа и впоследствие мисля, че Чуколов удари собственика", разказа пред Нова тв свидетелят Радослав Петров. Самият собственик Йордан Симеонов пък твърди, че Сидеров е блъскал по магазина, счупил монетника и е хвърлил останките му вътре. След това започнал да обвинява продавача, че продава цигари без акциз и наркотици. "Дръпна телефона ми от ръката, започна да ме стиска за лакътя", разказа съпругата на собственика - Александрина.

Двамата обвиняват полицията в пасивност. "В началото Сидеров ми взе личната карта и полицая не реагира", разказа Симеонов. Служителите на реда не реагирали и на опита за физическата саморазправа. "В един момент се оказа, че останаха само хора на Волен, които пристигнаха с три коли по-късно", допълни Симеонов.
От "Атака" пък обвиниха полицията в насилие.

"Неидентифициран служител на МВР си позволи да заплаши лидера на "Атака" със "саморазправа в тъмното", обявиха от партията на Волен. Според тяхната версия възрастен мъж спрял Сидеров и го помолил да вземе мерки срещу продажбата на безакцизни цигари в магазина, защото Сидеров е народен представител, който би му обърнал внимание. Дядото дал на председателя на "Атака" кутия цигари без бандерол, която е купил от въпросния търговски обект. По думите му на това място се продавали и наркотици. След екшъна от прокуратурата дадоха да се разбере, че ще поискат имунитета на двамата депутати, за да може срещу тях да бъде повдигнато обвинение за "хулиганско деяние, отличаващо се с особена дързост и цинизъм, както и противодействие на органите на реда". Народното събрание обаче излезе във ваканция заради местните избори.

От МВР съобщиха, че Сидеров отново е посегнал на униформен полицай, подобно на случая от януари 2014 г. на летище Варна. От показанията на 15 свидетели и видеозаписи ставало ясно, че полицейски служител е бил удрян, а граждани - блъскани и обиждани. "Благодаря на полицаите, които са се държали изключително доблестно", заяви главният секретар на МВР Георги Костов. Той призова гражданите, които са станали очевидци на събитието, да дадат своите показания. Волен Сидеров, който присъства на пресконференцията, на няколко пъти прекъсваше прокурорите и полицейските началници. Той на висок глас ги питаше какво е извършил и ги обвини, че издават данни от досъдебното производство, като по този начин предопределят разследването.

Икономическа полиция:
Няма незаконни стоки

Служители от Икономическа полиция са извършили проверка на търговския обект, където депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов вдигнаха скандал. На място е бил извършен оглед. Според експертите нерегламентирани стоки и незаконни вещества не са били открити. От МВР обясниха, че в петък около 22,30 часа, на телефон 112 е бил получен сигнал, че депутати от парламентарно представена политическа сила във видимо нетрезво състояние се държат грубо и арогантно със собствениците на магазин за алкохол и цигари на улица "Георги С. Раковски" в столицата. На място незабавно са били насочени полицейски екипи. Пред пристигналите полицаи депутатите твърдели, че в магазинчето се продават цигари без бандерол и наркотични вещества. Полицаите опитали да прекратят скандала, но словесните пререкания продължили. Образувано е досъдебно производство. Продължават разпитите на свидетели. Предстои доклад на събраните материали в прокуратурата.

Двамата са унижение
за Народното събрание

Младен Маринов, СДВР пред бТВ

Полицаите са разделили двете групи и са докладвали на дежурния, който е изпратил допълнителни сили. Двамата са разпознати от служителите на реда и поради това, че са народни представители, не са арестувани.
До последно се работи по случая, разпитани са много свидетели, като част от тях потвърждават случилото се и дават данни относно действията на народните представители. Не искам да бъда твърд в определението, но за мен лично те са унижение за институцията, която представляват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай