Управляващите се разбраха за изборните правила

 Управляващите се разбраха за изборните правила | StandartNews.com

Смятаме ,че правителството може да продължи полезната си за България дейност. Това каза председателят на ПГ на ПФ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в парламента след срещата между премиера Бойко Борисов и представители на Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Във възка с промените в Изборния кодекс, предложени по-рано днес, Симеонов заяви: "Радвам се да ви съобщя, че ние постигнахме обща позиция. Няма да зарадваме опозицията. Смятаме ,че правителството може да продължи полезната си за България дейност и в тази връзка промените се постарахме да бъдат минимални". Симеонов уточни,  че става въпрос за секциите в чужбина и проблемното квадратче „Не подкрепям никого".

„Не виждаме никакво основание за каквито и да било промени във взаимоотношенията в парламента и в правителството от друга страна", подчерта той. 

Във всички страни-членки на ЕС без ограничения в рамките на закона и законите на държавите, в които гласуват и нашите граждани, ще има разкриване на секции. Това каза председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски веданга след Симеонов. 

 „В останалите държави от света законът остава в сила до 35 секции", каза той. Според него по този начин ще се решат проблемите на гражданите.

По-рано днес ПГ на ГЕРБ внесе в деловодството на парламента предложение за промени в Изборния кодекс. Промените бяха внесени от народния представител и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов. Пред журналисти той обясни, че основният акцент в предложението на ГЕРБ е ограничението за максималния брой изборни секции (35) в чужди държави да отпадне за страни-членки на Европейския съюз.

Освен това от ГЕРБ предлагат да се създаде правната възможност, при необходимост, със решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), взето в деня на самите избори, да може в една избирателна секция да се гласува в повече от една изборна урна. Третата група промени, предложени от парламентарната група, се отнасят до отчитането на отрицателния вот и квадратче „Не подкрепям никого". От ГЕРБ предлагат във всички видове избори този вот да се отчита като действителен и да участва при определянето на изборния резултат, уточнява Фокус. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай