Орешарски: Подобрихме бизнес климата

 Орешарски: Подобрихме бизнес климата | StandartNews.com

София. Отмина още една тежка година в новата българска история, сигурно не най-тежката, преживявал съм и по-тежки управленски периоди, но най-нестабилната. Въпреки това кабинетът успя да свърши преобладаваща част от поетите задължения. Това заяви премиерът в оставка Пламен Орешарски в заключителната си реч за работата на работата на правителството.

До края на май успяхме в много голяма степен да подобрим бизнес климата, да обърнем тенденциите като увеличим външните инвестиции с 5%. За съжаление в последния месец констатираме, че има обратно връщане и спадане на нивата на бизнес климата, обясни Орешарски, цитиран от БГНЕС.

Едно от добрите постижения беше реализирането на емисията на външен дълг при изключително ниски нива. Това е участие на инвеститорите с парите си, а не с литературни разсъждения, допълни той.

"Успяхме да направим много и в областта на социалната закрила – не в степента, която се иска на гражданите, но в рамките на възможното. Колкото и да е трудно това, смятам, че тенденцията ще продължи и през следващите години. Успяхме да създадем нов тип взаимоотношения на държавата с бизнеса. Не си позволихме нито за момент да не плащаме на бизнеса за сметка на фискалната стабилност", каза още Орешарски.

„Искам да подчертая, че изпълнението към настоящия момента не се отличава от общите си параметри от изпълнението за последните 4 години за този период, отчитайки напрегната и амбициозна програмата за приходите, която отчетохме за последната година", каза още Орешарски и уточни, че на практика при дефлация има добри показатели.

Премиерът в оставка не скри, че правителството не е свършило част от поетите ангажименти. "Някои ключови реформи, които не бяха направени в последните повече от 10 години само ги започнахме. Но разчитаме, че всяко следващо правителство ще търси своите корекции, но се надявам да продължи тенденцията", обясни той.

На този етап ще подкрепим санкциите на ЕС срещу Русия

На този етап ще подкрепим санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия. Така Пламен Орешарски отговори на въпрос дали Министерски съвет има позиция по предлаганите от ЕС нови санкции срещу Русия.

"Не сме гледали на МС, тъй като санкциите не са обявени докрай. "В тясна комуникация сме с нашата мисия в Брюксел, с външно министерство и с няколко други министерства, които имат отношение към тези санкции. В предварителния проект, към тази сутрин всички наши бележки, които имахме вчера са отчетени. Ако не претърпят изменения на този етап, ще ги подкрепим."

Министерски съвет не е взимал решение за номиниране на еврокомисар, стана ясно от премиера в оставка: "Не сме вземали такова решение, по мотиви, които заявих вече - няма политическо съгласие в страната, затова към настоящия момент не сме взели такова решение".

Без драми за актуализацията

„Не мисля, че е драматично дали ще бъде приета, или не актуализацията. Ако бъде приета, ще даде по-голямо спокойствие на следващото правителство, ако не бъде – малко по-внимателно трябва да се отнасят към разходите и да контролират по по-ефективно разходите", коментира Орешарски за актуализацията на бюджета.

„Споменах вече, че изпълнението към този момент е в рамките на нормалното. Има рискове до края на година, оценени са на около 500 млн. в приходната част, има буфери в разходната част, достатъчен фискален резерв. Да, значителна част от него, прирастът му, е в резултат на успешно планираната емисия, за да се посрещне спокойно голямото плащане в началото на следващата година. Има достатъчно свободни ликвидни средства. Рисковете могат да се характеризират и в следващите месеци на продължаваща нестабилност и вероятно на отпусната работа на приходните агенции", обясни премиерът в оставка.

7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е важен проект

За 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и вчерашната среща с Дани Родерик подчертах, че това е изключително важен проект за страната ни, но поради значимостта му всички по-нататъшни решения ще бъдат взети от следващия кабинет, подчерта Орешарски.

Той изяви желание този проект да продължи, защото това е в съответствие със стратегиите на всички кабинети за ядрената енергетика. Конкретните реформи са различни, но няма кабинет, който да не е подчертал развитието на ядрената енергетика, заяви той.

Орешарски заяви, че не е взимано решение за български еврокомисар. На този етап бихме могли да подкрепим допълнителни санкции срещу Русия, каза той.

Относно "Южен поток" той обясни, че е разпоредил спиране на по-нататъшни действия за проекта, както е препоръката на ЕК, а министър Драгомир Стойнев, има заповед в този дух.

Бобева: Орешарски показа устойчивост

В рамките на този мандат Орешарски показа устойчивост, каза от своя страна вицепремиерът в оставка Даниела Бобева. "Това беше един много хубав екип, много леко се работеше в този Министерски съвет. Винаги сме били единни. Много рядко особено в политически кабинет такава атмосфера се случва. България изпълнява всички числови показатели за приемането на еврото", продължи тя.

"Българската икономика винаги бе оценявана по-добре отвън, отколкото отвътре. По отношение на реформите: първо ние не сме поемали ангажимент да правим реформи извън тези в програмата. Ние никога не сме били за шокови реформи", коментира още Бобева.

Няма заседание, на което да не са гледани конкретни мерки за намаляване на административната тежест. За сега на сайта на МС са общо 124. Беше поет ангажимент до март месец догодина вече да не разнасяме документи, а всички институции да ги разменят по електронен начина, стана ясно от нейното изказване.

Златанова: Стартирахме реформите за следващия програмен период

Гледайки как вървят процедурите в Европейската комисия по одобряване на споразумението за партньорство, би трябвало най-късно другата седмица то да бъде одобрено. Това обяви на заключителната пресконференция на правителството днес вицепремиерът в оставка, който отговаря за усвояването на еврофондовете, Зинаида Златанова. По думите й оперативните програми за новия програмен период (2014 – 2020 г.) били в процес на активно съгласуване с Еврокомисията и би трябвало най-късно до средата на октомври също да бъдат одобрени.

Това означава, че изпълнението на всички оперативни програми ще започне, противно на някои други очаквания, още през тази година, подчерта Златанова. И отбеляза, че се оставяло "добро наследство" от средства за следващото управление.

Тя се похвали, че за година България усвоила 19% от всички европейски средства до момента, като преди това за 6 години усвоила общо 36 на сто. "Надявам се това ускорено усвояване да продължи до края на програмния период и да можем да се поздравим с добър, висок процент усвояемост", заяви вицепремиерът.

По думите й правителството поставило страната на пътя на реформите, като за година и два месеца разработило 13 изцяло нови стратегии в различни сектори на управлението, така че да се покаже на Еврокомисията какви реформи предстоят.

Йовчев: Всичко, което беше заложено в програма, беше изпълнено на 100%

Трудно е в няколко минути да говорим за всичко, което направихме. Всичко, което беше заложено в програма, беше изпълнено на 100%, каза от своя страна министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев.

„На първо място, искам да се спра на реформите в сектор „Сигурност" - трансформирането на ГДБОП в ДАНС и новият Закон за МВР. Деконцентрацията на власт и постигане на гаранции затова, че възможностите за налагане и упражняване на политически натиск върху дейността на силовите структури, е намален значително", посочи още той.

„Никой няма да е в състояние да наложи контрол върху разследванията, върху подслушванията и да влияе върху процеса на разследването, протичането на това разследване и резултата. Мисля че това е много сериозно демократично постижение", подчерта Йовчев.

Имаме много по-високи гаранции за законност. „Проверка установи, че имаме стотици случаи, в които няма достатъчно основание и не са спазени всички изисквания за прилагане на силови средства при провеждане на операции със задържане на хора", допълни вицепремиерът в оставка.

„Повече от два пъти намалихме подслушванията и има вече ясни гаранции за това, че повече обществото няма да има съмнение дали технически средства за подслушвания се използват неправомерно", изтъкна Йовчев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай