БСП поряза коалиционните партньори с бронзови места (ОБЗОР)

 БСП поряза коалиционните партньори с бронзови места (ОБЗОР) | StandartNews.com

Многократната световна шампионка по спортна стрелба Весела Лечева влиза в червената листа във Велико Търново. И ще дърпа гласове за червените от последното място в кандидатдепутатския списък. Това решиха социалистите след заседанието на Националния съвет на партията във вторник. Лечева е предложена за предизборната битката под Царевец от шефката на контролната комисия и водач на червените в Кюстендил Мая Манолова. Както вече "Стандарт" съобщи, 5 от листите на социалистите ще станат ясни в събота. В трите МИР-а в София засега са ясни само водачите - Жельо Бойчев, Стефан Данаилов и Михаил Миков. Почти сигурно е, че регионалният министър от кабинета "Орешарски" Десислава Терзиева ще бъде в номер 3 в листата на 24-ти МИР след Ламбо и Георги Свиленски. Столичните социалисти са дали лют отпор на коалиционните партньори. И конкретно за втория след лидера Миков в 25-ти МИР Георги Анастасов (Социалдемократи). Анастасов настоявал за своя съпартийка, която да е на 4-то място в 23-ти МИР, където води Бойчев. Всички останали лидери на коалиционни партньори на БСП са най-много с бронз в червените листи. Лидерът на ЗС "Ал. Стамболийски" Спас Панчев остана трети в Благоевград. Цветелин Кънчев е под номер 4 в Пловдив-област. На 4 място в Плевен е и Минчо Минчев - Нова Зора. Емил Георгиев от Екогласност също е 4-ти в Бургас, както и Александър Радославов - "Движение социален хуманизъм" в Монтана. Драма в Хасковско между организацията в Димитровград и областния град също остави местната листа за одобрение на пленум в събота. Там за водач е посочен Чавдар Георгиев (зам.-министър на околната среда и водите в предишното правителство).

Под въпрос е и водачът Йордан Стойков, който катастрофира и е в тежко състояние. Сред коментираните евентуални водачи там е Кирил Добрев, който се отказа от листата в София-област. "За Габрово са обсъдени различни варианти, но деликатната ситуация там пречи да бъде взето бързо решение", призна Миков. "Не искам да обещаваме обратната страна на Луната. Ако хората ни повярват, че ние сме автентичното представителство на мнозинството български граждани, ще имаме много добър резултат", каза Миков. "В баланса като професии и като образование голяма е частта на икономистите и финансистите, около 10% са юристи, има представители на научната интелигенция като проф. Белоев, проф. Клисарова", заключи лидерът на БСП.

Бунтарите останаха последни

Депутатът от 42-рото Народно събрание Емил Костадинов остана последен в листата в Благоевград. Червените в Пиринско скочиха срещу водача на листата Кристиан Вигенин. Но се оказа, че два клана в редиците се борят за надмощие там. Лобито на Корнелия Нинова се изправи срещу това на Емил Костадинов. В крайна сметка "Позитано" 20 гласува червената листа, като сложи след Вигенин Владимир Пандев - шеф на общинската структура. Под въпрос е избираемото място и за Страхил Ангелов, който влезе в предишния парламент от 23 МИР. Конфликтът във Варна между Борислав Гуцанов и Красимир Янков засега е разрешен в полза на Гуцанов, който е трети в листата. А Янков остава на 4 място. Двамата бяха изключени от Изпълнителното бюро от председателя на БСП Михаил Миков. Без да са влизали в конфликт с ръководството, на по-задни позиции са двама от бившите депутати на БСП от Русе - Добрин Данев и Екатерина Заякова. 20 процента от участващите в листите на БСП са до 35-годишна възраст, 30% са между 35 и 45 години, а над 65 години са само 2,5%. Мъжете са превес в листите с 65% на 35% за жените. "Не бива да се робува на никакви категорични баланси. Щом човек има качества - няма значение дали е мъж или жена", отсече Миков.

Водачите на БСП

Благоевград Кристиан Вигенин
Бургас Петър Кънев
Варна Ангел Найденов
Велико Търново Марияна Бояджиева
Видин Михаил Миков
Враца Георги Божинов
Габрово Йордан Стойков
Добрич Светла Бъчварова
Кърджали Милко Бандесаров
Кюстендил Мая Манолова
Ловеч Димитър Горов
Монтана Емил Райнов
Пазарджик Янаки Стоилов
Перник Валери Жаблянов
Плевен Румен Гечев
Пловдив град Георги Търновалийски
Пловдив област Димитър Дъбов
Разград Стоян Ненчев
Русе Христо Белоев
Силистра Антон Кутев
Сливен Таско Ерменков
Смолян Дора Янкова
София-град 23 МИР Жельо Бойчев
24 МИР Стефан Данаилов
25 МИР Михаил Миков
София-област Корнелия Нинова
Стара Загора Драгомир Стойнев
Търговище Явор Куюмджиев
Хасково Чавдар Георгиев?
Шумен Иван Иванов
Ямбол Атанас Мерджанов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай