400 референдума в ДПС за кметове

400 референдума в ДПС за кметове | StandartNews.com

Младежите на Движението с дипломи от политическата академия за вота

Близо 400 са т.нар. референдуми, които структурите на ДПС в страната ще проведат за номинации на кметове на населени места. Сроковете за общоселските събрания са до 15 август, като целта е в тях да вземат участие не само членове на ДПС, но и хората, които живеят в населените места", подчерта пред "Стандарт" зам.-председателят на ДПС Рушен Риза. И припомни, че предварителните избори бяха акцентирани от председателя на ДПС Лютви Местан по време на заседание на Централния съвет на Движението. Кметските референдуми имат за цел да мобилизират членовете и симпатизантите на ДПС, но и да изберат най-подходящите кандидати. Номинираните за кметове на населените места и общините трябва да имат мениджърски подход и да са готови с програма за управление, в която освен работата по европейски проекти да се предлагат и решения на местни проблеми.

По време на дебатите за кандидати за общински съветници активистите на Движението от всяко село ще имат право на своя квота за представителство в листата. Вътрешнопартийната скала определя тежестта на дадено населено място според анализа на резултатите от няколко поредни избори. Членовете на ДПС в отделните региони вече имат квотата за своето населено място и дали в листата номинират 1, 2-ма или 3-ма свои представители. До 22 август общинските съвети по места ще обобщят резултатите и ще ги обсъдят на областно ниво.

От централата на Движението са поставили срок 30 август за получаване на пълните списъци с предложения за кметове и общински съветници. Отсега е ясно, че близо 90 процента от младежките лидери по места ще имат своето запазено място в листата за общинските съвети. За август са насрочени и интензивни обучения на членове на Младежкото ДПС за добри практики в местното самоуправление, предприемачество, помощ и практически съвети за земеделските производители, както и възможностите за финансиране по европейски проекти. През есента ще бъде организиран и поредният панел от политическа академия за младите остриета на Движението, каза вчера Икмал Джомова, член на ЦОС към МДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай