400 млн. лева загуби от руското ембарго (ОБЗОР)

400 млн. лева загуби от руското ембарго (ОБЗОР) | StandartNews.com

400 млн. лв. е загубил земеделският сектор след въвеждане на санкциите срещу Русия. Изчисленията са до края на май, обяви земеделският министър Десислава Танева пред БНТ. 220 млн. лв. от сумата е от сектор "Мляко", допълни тя. И уточни, че този сектор е пострадал силно от едновременното действие на ембаргото и на премахването на млечните квоти в ЕС.

"В момента ЕС увеличава производството, а трети пазар няма", обясни Танева. Тя коментира и мерките, които са взети срещу заблуждаването на потребителите с продукти, в които млякото е заменено с палмово масло. "Предприели сме мерки потребителят да разбира без усилие какво му се предлага - истинско сирене, произведено от мляко по БДС, или продукт, който само по визия прилича на сирене", каза още Танева. Министърът обясни, че имитиращите продукти категорично са безопасни за здравето и не следва да създаваме грешни послания към потребители, които нямат възможност да си позволят да купуват сирене и кашкавал по БДС. Министърът увери, че има европейска система, която следи да се спазват много стриктни правила по отношение на това кое е безопасно и кое не. Цената на сиреното с растителни добавки е средно 2,5 пъти по-ниска, отколкото на млечния продукт, стана ясно още от думите на Танева. "В България можем да намерим продуктите с традиционни български вкусове, които сме потребявали и преди. Истината е, че те са значително по-скъпи от останалите. Сортове и продукти, които са по традиционния вкус или са се запазили във времето, на практика нямат значително по-евтини заместители", каза още тя.

Танева коментира още, че по данни на земеделското министерство тази година 50 хил. дка насаждения са пострадали от измръзване, слани и градушки, но въпреки това нито качеството, нито количеството на продукцията е пострадало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай