2 млрд. от контрабанда за нови депа и станции (ОБЗОР)

2 млрд. от контрабанда за нови депа и станции (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ще завършим годината с над 94% усвояемост на европари, както обещах, каза Борисов

Над 2 млрд. лв. са средствата от пресечени контрабандни канали, които правителството е насочило в дофинансиране на европейските проекти. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на откриването на пречиствателната станция в град Раковски. Той преряза лентата на модерното съоръжение заедно с екоминистъра Ивелина Василева. "Изграждането на пречиствателни станции е хубаво, защото подобни проекти пряко отиват до хората, чрез тях се подобрява чистотата на водата, подобрява се инфраструктурата, а отпадните води не отиват в реките", посочи Борисов. И допълни: "Парите за строителството им се взимат от приходите от контрабанда, които са над 2 млрд. лева".

Премиерът благодари на екипа на община Раковски за реализацията на проекта. "Това е силата на България - единство, уважение и толерантност", каза той пред местните хора, които в болшинството си са католици. Трима свещеници участваха в церемонията по откриването, отец Димитър цитира думи на папа Франциск от библейска притча - "Бог прощава, земята не прощава".

"С удоволствие говоря за пречиствателните станции, защото те са здраве и екология. Всички оперативни програми работят, кметовете, техните екипи и министерствата вече са създали много добра организация", каза още Борисов. И отбеляза, че институциите в Брюксел имат доверие в нашите агенции и министерства. "Убеден съм, че ще завършим годината с над 93-94% усвояемост на евросредства - такава, каквато обещах преди няколко години", подчерта министър-председателят.
Общата стойност на реализирания проект за пречиствателна станция в Раковски е 57 972 267 лв., а съоръжението ще обслужва над 14 400 жители на града.

От МОСВ уточниха, че в рамките на проекта е изградена 72,4 км канализационна мрежа и са рехабилитирани 74,4 км от водопроводната мрежа. "Като идвах насам, гледам всички полета са засадени и се поливат. Отпадните води вече не се вливат в нивята. И сомовете в реките ще са по-малко блажни", пошегува се на финала на церемонията Борисов.

Дадохме добър знак на Европа

Бойко Борисов, премиер

Всички спечелиха от постигнатото съгласие за конституционни промени. Консенсусът за промени в конституцията не би могъл да се получи без участието на всеки един - нито без Патриотичния фронт, нито без ДПС, Реформаторския блок, БДЦ или АБВ. Ние дадохме един много добър знак на Европа и българите, че има смислени политици, които в такива моменти могат да го решат.

Генерала награждава огнеборците от Рила

С огромна благодарност искам да се обърна към военните летци на хеликоптерите, които при невероятни условия гасят пожара на Рилския манастир, към пожарникарите, към доброволците. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод на работата на екипите по справянето с огнената стихия в Рила. "Всички те ще бъдат наградени, но да им изкажем благодарност, че в тези нечовешки условия работят момчетата", заяви министър-председателят. "Сутринта вече ми докладваха, че пожарът е локализиран и се върви към загасяне, съобщенията станаха оптимистични", каза още Борисов. Но призова хората да бъдат по-внимателни в горещините през последните седмици, тъй като горите и тревите са сухи и опасни като барут. "Пожарникарите сега имат техника, за която ние навремето не сме и мечтали" каза още Генерала. И специално даде висока оценка за създадената организация между военните, пожарникарите и доброволците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай