2 категории пенсии за полицаи и военни

2 категории пенсии за полицаи и военни | StandartNews.com

Бойко иска списък на опасните длъжности във вътрешното министерство

Въвеждането на категория труд и за работещите в системата на МВР и отбраната е най-новата идея за пенсионна реформа в силовите министерства. Предложението е направено от синдикатите, научи "Стандарт". Представителите на КНСБ и "Подкрепа" развили идеята си в събота вечерта, когато премиерът Бойко Борисов събрал на специална среща по темата профсъюзите и вицетата си Ивайло Калфин и Румяна Бъчварова.

На срещата при Борисов синдикалистите настояли пенсионната реформа да важи с еднаква степен за всички категории работещи и да не подминава заетите в силовите ведомства. Както стана ясно, вицепремиерът Румяна Бъчварова се застъпи за подопечните си като се противопостави на предложението на вицепремиера Калфин за плавно вдигане на пенсионната възраст на полицаите до 55 години. Бъчварова настоява от догодина да се въведе възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност" 50 години и тя да не се увеличава. В същото време пенсионната реформа предвижда плавно вдигане на годините за пенсия на всички останали работещи независимо от категорията труд. Затова КНСБ и "Подкрепа" искат трудът на заетите в силовите ведомства да бъде категоризиран по аналогия с този в индустриалните предприятия, където има първа и втора категория труд.
Премиерът Бойко Борисов е поискал до сряда МВР да изготви и да му предостави списък с опасните длъжности в системата. Отделно от това вътрешното ведомство ще трябва да опише още и кои и колко хора от системата на МВР ще се пенсионират по обикновените критерии, научи още "Стандарт" след срещата. Тя бе организирана, след като стана ясно, че Борисов застава твърдо зад реформата на Калфин за пенсиите на полицаите и военните.

МВР шефът Бъчварова пък е обещала да предложи вариантq при който да се внесе яснота кой при какви условия на труд работи, при което да се разграничат и различни пенсионни възрасти.
"Това, което се е случило на срещата, ще го кажем на тристранката в сряда. Г-н Калфин и Румяна Бъчварова казаха своите идеи, считам, че е една много добра реформа. Синдикатите искат две важни неща, които мисля, че можем да се съобразим. Останалото е много добро", заяви вчера Борисов в отговор на въпрос от "Стандарт" за резултатите от разговора. По думите на премиера тази "реформа" е пипана козметично няколко пъти през годините.

"Сега това, което предлагаме е, до 2048 година да имаме пенсионна реформа. Затова внимателно изпипваме всеки един детайл, за да може българите да знаят, че ще имат пенсии в следващите години", заяви още министър-председателят.
По време на разговорите с премиера възрастта за пенсиониране не е била обсъждана. Станало е ясно обаче едно от исканията на синдикатите - пожарникарите и хората от Гражданска защита да могат да се пенсионират както водолазите и пилотите.
Синдикатите са поставили и искане за по-леко увеличение на пенсионната възраст на индустриалните работници, които се трудят при тежки условия. Предложението на вицето Калфин е разликата в пенсионната възраст на масовата трета категория труд и най-тежката първа категория да бъде 8 години. В момента е 12 г. А разликата между трета и втора категория труд да е 3 години при сегашни 8. Синдикатите настояват за разлика 10 години между трета и първа категория и 5 години между трета и втора категория труд.

В сряда по време на тристранката ще се гледат всички предложения и ще стане ясно кои от тях подкрепя кабинетът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай