2015-а може да е рекордна по усвоени европари (ОБЗОР)

2015-а може да е рекордна по усвоени европари (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. 2015 година може да е рекордна за усвояване от еврофондове, но трябва организация и коректност", каза пред бТВ Кристалина Георгиева, зам.-председател на Еврокомисията и комисар по бюджет, финансов контрол и управление на човешките ресурси. 

Ето интервюто й едно към едно:

- Вие активизирате едни 315 млрд. евро - това е Европейски фонд за стратегически инвестиции. Какво искате да направите с тези пари? Кому искате да помогнете?

- Най-простичкото нещо, което искаме да направим, е да събудим парите, които днес спят в банките на Европа. Защото на нас не ни липсва ликвидност, не ни липсват пари, липсва доверие на инвеститорите, че тези пари могат да доведат до добри резултати. След 7 години криза инвеститорът се е поуплашил. Нашият фонд - 315 млрд., има за цел да даде гаранция, че добре обмислени проекти могат да се реализират, и че ние поемаме първия риск, така че да се включат парите от банките, да се вдигнат, да работят за нашата икономика, за европейската икономика.

Например у нас, в България, какво ни трябва? Трябва ни реформа в съдебната система - всички го знаем, трябва ни реформа в административната система, пенсионна реформа, в здравеопазване, в образование - 5 неща. Влачат се толкова много години, не стават. Но всяка една от тях по някакъв начин стои на пътя на инвеститорите. И 315-те милиарда никаква работа няма да свършат, ако не ги махнем.

- Кажете ми как стои българското правителство, погледнато отвън - стабилно или нестабилно?

- Българският кабинет се вижда отстрани добре. Защо? Защото при много фрагментиран парламент бе създадено на базата на коалиционни преговори правителство, в което партньорите в това правителство си казаха: Ето това ще правим заедно. За нас това е ново. И нека не се заблуждаваме - няма да стане като в приказките - махаме с вълшебната пръчка и коалицията работи по ноти. Има в момента, ще има вероятно и в бъдеще, камъчета по пътя. Важното е правителството и обществото да търсят точките на обединение, а не да се вторачват в тези на разединения. По отношение на темата за пенсионните фондове, която сега върви, аз много се надявам, че следващите 3 месеца ще има разбирателство - какво правим, защо го правим, и това да бъде обяснено на хората. И най-вече, че ще погледнем и на другия елемент на пенсионната реформа, което е неизбежното увеличаване на пенсионната възраст. Но ако това го правим, без да има реформа в здравеопазването и хората да живеят по-дълго време, резултатът няма да бъде добър. Затова се връщам към това, което казах - има комплекс от реформи, които трябва да се направят, те трябва да се направят заедно.

- Гледаме обаче на еврофондовете като панацея, като на един златен рог, който се отваря и ние, ей-така, стоейки си на дивана, само трябва да отворим уста, за да погълнем това изобилие, което идва от Брюксел.

- Много хубав въпрос. Фондовете са там да помогнат, а не да заменят частното инвестиране. Фондовете са за страни, които са по-назад, или области, които имат нужда от инжекция, да им помагат. За България не е малка помощ - 4.5% от брутния ни продукт са европейските фондове. Но ако ние се отпуснем и кажем: Те заместват частния инвеститор, няма никакъв проблем - това е огромна грешка. Да погледнем какво направи Полша. Полша е рекордьор в усвояването на фондовете, а не да замени частното инвестиране, а да го инвестира. Това трябва да направим и ние. Между другото, само за да завърша - един голям призив: 2015 в България може да бъде рекордна година по усвояване на еврофондове. Защото имаме 9 млрд. лева по стария период и тръгват програми за 32 млрд. лева общо за следващите 7 години. Трябва организация, и най-вече трябва да сме много коректни в това как трябва да се ползват средствата. Моето пожелание: 2015 - рекордна година.

- Силни думи вчера изрече бившият министър-председател на страната ни Иван Костов, и ще ви питам, дали ще се съгласите с него. Той каза, че новото управление на страната ни няма ресурс за сериозни реформи, няма потенциал да извърши така необходимите за обществото ни реформи. Така ли е наистина?

- Аз се надявам правителството да успее да докаже, че може да го направи. Знам, че има големи съмнения дали правителството ще успее да извърши тези толкова трудни реформи. И да ви кажа, много е важно те да чувстват подкрепа да могат да го извършат, защото ние сега сме в един омагьосан кръг. Реформите са трудни, хората са изморени, преходният период беше много и е все още много труден, за да не изкараме хората на улицата, дайте да не ги правим.
Да ги заобиколим, да ги отложим, да ритнем канчето надолу. И между другото, това не е само в България, погледнете във Франция реформата на пазара на труда. Трудните неща искат и обществена подкрепа.

- Да очакваме ли убийствено критичен доклад на Еврокомисията за напредъка или по-скоро заради липсата на напредък, който имаме в областта на вътрешните работи и на правосъдието?

- Няма как да имаме очаквания за прекрасен доклад, браво и потупване по рамото. Защото ние знаем, че последните, особено последната година и половина беше време, нищо добро не се случи. Напротив, подадоха се много лоши сигнали. Това значи ли, че ЕК смята, че България е безнадеждна. В никакъв случай не. Безнадеждна държава по света няма.
Ние, българите, като погледнем своя собствен потенциал, който в момента работи по света, да можем от тези хора 10% да върнем обратно, ние вече имаме по-силен мускул да вдигнем страната нагоре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай