180 000 работещи с по-високи заплати

180 000 работещи с по-високи заплати | StandartNews.com

Христосков непреклонен за 4,2% ръст в секторите без споразумения догодина

Административното увеличение с 4,2% на минималните осигурителни доходи в недоговорените икономически дейности ще доведе до ръст на заплатите само на около 180 000 работници догодина. Това съобщи служебният вицепремиер Йордан Христосков по повод притесненията на бизнеса, че подобна държавна намеса ще затрудни много фирми в страната.

Работодателските организации настояват темата за осигурителните прагове за 2015 г. да бъде обсъдена в сряда на заседанието на тристранката заедно с актуализацията на бюджета за тази година. Христосков засега е непреклонен, че ще използва законовата възможност като социален министър да вдигне минималните осигурителни доходи в браншовете, без споразумения между синдикати и работодатели. "Има икономически дейности, в които те не са увеличавани от 2011 г. В тях квалифицирани специалисти се осигуряват на суми, близки до минималната заплата за страната, която оттогава е нараснала многократно", заяви вчера Христосков. Той посочи, че заради по-високите заплати на 180 000 работници разходите на бизнеса ще се повишат около 70 млн. лв. "На фона на 15 млрд. лв. разходи за заплати в реалния сектор тази сума е незначителна", коментира служебният вицепремиер. Работодателски организации се заканиха да поставят за преразглеждане решението му, когато законът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. влезе за обсъждане в новосформирания след изборите парламент.

Eнергийните помощи се увеличават с 5 лв.

С около 5 лв. ще се увеличат енергийните помощи след скока на цената на тока от 1 октомври. Така месечната сума ще се вдигне от сегашните 65,72 лв. на малко над 70 лв. "Средното увеличение ще е с 8,84% заради различните цени на електроенергията при доставчиците", уточни социалният министър Йордан Христосков. Това ще струва допълнителни 3,24 млн. лв. от бюджета за ноември и декември тази година. Средствата са включени в предложението на служебното правителство за актуализацията на бюджета.

Актуализация на помощите за отопление ще има и ако от 1 януари 2015 г. има повторно увеличение на тока, както предположиха от ДКЕВР. То ще засегне обаче само помощите за първите три месеца на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай