1,6 млрд. за хазната спасяват Танов(ОБЗОР)

1,6 млрд. за хазната спасяват Танов(ОБЗОР) | StandartNews.com

Трябва да ударим каналджиите тежко, и армията ще помага на границата, заяви Борисов

Директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов може да бъде спокоен за поста си, ако събирането на приходите стигне 1,6 млрд. лева.

Условието постави премиерът Бойко Борисов вчера в Свиленград, където откри пречиствателна станция. "Ще стегнем митниците, защото всички кметове искат всеки ден пари, а те идват от приходните агенции", отсече той. И похвали Митниците, че в момента работят добре. Това си личало от приходите, които проверявал лично всяка сряда. "Минат ли 1,5 - 1,6 млрд., могат да са спокойни", каза Борисов в отговор на въпрос дали се очакват кадрови промени по високите места на митническата администрация. Премиерът коментира и новите километри ограда, които ще бъдат изградeни по границата ни с Турция. Но специално отбеляза, че не става въпрос за ограда, а за съоръжение. "Могат да ни упрекват - да, но ако правим ограда. Тогава обвиненията ще са справедливи, но ние правим просто едно малко заграждение, което да спира диви животни и за шапа. Никога не съм казвал, че това заграждение е за хора", заяви Борисов. "Трябва да ударим каналджиите тежко", каза още премиерът. Той посочи още, че армията също ще помага при границата ни с Турция, но най-вече логистично.

В Свиленград Борисов поздрави кмета на града инж. Георги Манолов и екоминистъра Ивелина Василева за новопостроената пречиствателна станция. На събитието бяха още министър Ивайло Московски и шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев. По-късно през деня Борисов се срещна с животновъди от Кърджалийско в района на село Чифлик. Те благодариха лично на премиера за бързата реакция на правителството за своевременното разплащане на средствата за щетите от снежния ад преди месец.

Земеделският министър Десислава Танева увери фермерите, че вече 722 000 лв. са изплатени на тези, чиито животни са загинали по време на природното бедствие. Тя посочи, че от началото на мандата за област Кърджали са изплатени 80 млн. лв. към земеделските производители. "Преди седмица проведохме среща с НСОРБ в министерството, на която призовахме кметовете спешно да проведат процедурите по отдаване на пасища и мери за индивидуално ползване", каза Танева. И допълни, че животновъдите могат да заявят площите си за подпомагане без санкция до 15 май т.г., а през лятото общините следва да проведат отново същата процедура за разпределение на пасища, мери и ливади на животновъдите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай