150 сръбски войници пазят границата (ОБЗОР)

150 сръбски войници пазят границата (ОБЗОР) | StandartNews.com

До 300 бежанци дневно влизат при съседите

От наша страна до браздата на запад достъпът е неограничен

150 сръбски войници вече са разположени по границата с България. Това става ясно от информация на сръбското военно министерство. Дислоцирането на войската от вътрешността става само три дни след като Белград взе решение за общи действия на армия и полиция за защита на държавната граница и недопускането на нелегални мигранти. Аргументът на сърбите е, че от българска страна границата не се пази достатъчно добре и се допуска нелегалното преминаване на бежанци, които не бягат от военни конфликти, каквито са гражданите на Афганистан и Пакистан. Действително от наша страна до браздата достъпът е неограничен. По планинските пътеки над най-големия граничен пункт Калотина до границата пеша се стига за не повече от 30 минути, установи проверка на "Стандарт". Черният път, който се вие към браздата, е добре утъпкан. Той води дълбоко през шубраците в гората, където могат да се срещнат диви животни, но не и гранична полиция. Всъщност единствените следи за наличие на такава са две стари караулки, изоставени още от времената на славните Гранични войски. Непосредствено преди самата пирамида, разделяща териториите на двете държави, се издига 20-метрова наблюдателна вишка, строена също много преди 10 ноември. Жив човек обаче няма. Подобно е положението и в участъка на границата между селата Липинци и Станянци, не по-различно е и в другата посока към Трън. Изоставени стари гранични съоръжения, разрушени бивши гранични застави, липса на каквито и да е патрули. Няма дори ограда, а само остатъци от стария граничен кльон, който поне от 20 години изобщо не функционира. На фона на всичко това има огромен бежански натиск към границата. Главните точки за преминаване на бегълците в западна посока са в района на Брегово при Видин, край Калотина и около Кюстендил и Трън. По данни на сръбска неправителствена организация Info Park дневно от България в Сърбия влизат между 50 и 300 нелегални мигранти. Организацията се занимава с изхранването на бежанци, които не са регистрирани в държавните структури на Сърбия, и в някои дни раздава над 1000 порции на хранене. Официалните данни на МВР също показват, че напливът към границата със Сърбия е огромен. Само през изминалото денонощие гранични полицаи от ГПУ Брегово са задържали 45 чужденци при опит да преминат нелегално българско-сръбската граница. За седмицата между 7 и 14 юли при излизане от България в западна посока са задържани "254 граждани на трети страни", от които 251 при преминаване на "зелената граница" със Сърбия. От всички тях "145 са без регистрация от органите на МВР", което означава, че те са влезли в България, без да бъдат хванати на границата и без да са поискали статут на бежанец. От сръбска страна вчера заявиха, че освен изпратените 150 членове на сръбските въоръжени сили, още 200 войници изчакват в готовност да се присъединят към съществуващите сили, "ако възникне такава необходимост".

30 дни е процедурата за убежище

Процедурата за получаване на убежище в Сърбия е 30 дни. Минимални са шансовете за получаване на такъв статут на хора от т.нар. "трети страни", в които няма военни конфликти или политическа криза. Тези, които не отговарят на изискванията, ще бъдат извеждани извън страната с всички позволени законни процедури. Това става ясно от последното правителствено решение. "Нашата работа е да продължим да искаме от Европейския съюз цялостно решение. Ние го очакваме, защото всеки ден техният брой се увеличава до около 600, 700. Ние трябва да помогнем на себе си", написа преди ден в Twitter сръбският премиер Александър Вучич. В началото на годината в Загреб директорите на полициите на Хърватия, Македония, Австрия, Словения и Сърбия се договориха да въведат единна регистрация на бежанците, които влизат на тяхна територия. Те се договориха и за тяхното транспортиране директно до границата с Австрия. Освен регистрация съвместните екипи извършват и пълна идентификация и вземането на биометрични данни на мигрантите, които идват от опасни държави като Сирия, Ирак или Афганистан. Те не получават статут на бежанци - това решение се взима едва в Австрия или в някоя друга държава, където е тяхната крайна дестинация.

Заеха позиции по всички 456 пирамиди

Военни части патрулират и по цялото протежение на границата с България от устието на река Тимок до местността Голеш, край кюстендилското село Жеравино. Патрулите са групирани така, че да обхващат всичките 456 пирамиди на браздата между двете държави. С граничната обстановка ги запознава лично от шефът на сръбската гранична полиция генерал Миленко Божович. Част от командированите войници вече имат опит при съвместни действия с полицията по време на наводненията, когато са подпомагали Министерството на извънредните ситуации.

Генщаба от Белград лично пое опеката

Лично ръководителите на сръбската армия се заеха с опазването на общата граница с България. Вчера началникът на Генералния щаб генерал Любиша Дикович и и.д. директор на полицията Владимир Ребич дойдоха от Белград при военните и полицейски сили в казармите на Зайчар и Неготин, които се грижат за опазването на границата в района на Връшка чука и Мокрене. Днес се очаква ген. Дикович и Ребич да дойдат в казармите на Трети пехотен полк в Пирот. Те подпомагат Трети батальон на военната полиция, който действа на ГКПП Градина-Калотина и участъка на гранична полиция в Цариброд (Димитровград). Ген. Дикович лично ръководи разполагането и разгръщането на силите за защита на държавната граница. Извършват се проверки по всички гранични пунктове с България. Общите действия на полицейските и военните сили ще се ръководят от генерал-лейтенант Милосав Симович и генерал-майор Желимир Глишович, стана ясно вчера.

Няма опасност за България след бунта в Турция

Бежанският натиск дори е намалял, увери МВР

Няма пряка опасност за България след опита за преврат в Турция. Той не е успял да промени и бежанския натиск към страната ни. За последните четири дни няма абсолютно никаква промяна на ситуацията по границата ни. Все пак обаче там още от събота са командировани 120 души от МВР, а заповедта е на премиера Бойко Борисов. Това обясни пред журналисти зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, след заседанието на парламентарните комисии по вътрешна и по външна политика. Депутатите от двете комисии извикаха на заседание във вторник шефовете на спецслужбите у нас, както и МВР, и МВнР, за да докладват за ситуацията след "нощта на танковете" в южната ни съседка. Двете министерства обаче бяха представени от зам.-министри, тъй като силовият министър Румяна Бъчварова е на работно посещение в САЩ, а външният министър Даниел Митов - в Брюксел. Зам.-министър Гунев обясни, че засилената охрана на границата ни е с превантивна цел и също да даде знак, че дестабилизацията на южната ни съседка не може да води до увеличаване на мигрантския поток. "Мисля, че този сигнал беше припознат от другата страна", отбеляза зам.-министърът. Той обяви още, че страната ни получава от други европейски страни помощ по охраната на границата, като се командироват допълнителни служители. "Преди 2 седмици полският вътрешен министър предложи близо 100 полски служители да бъдат изпратени, включително и на турската граница. В рамките на следващите няколко седмици това ще се случи. Това е значителна помощ, равнява се на няколко милиона", се похвали Гунев. Той описа и рисковете за България от опита за преврат в Турция, като отбеляза, че те зависят от това "доколко в Турция ще се запазят принципите на демокрацията". "Това, за което настояват и премиерът, и европейските институции, е да се избягва реваншизъм и да се използват инструментите на демокрацията, а не разчистването на сметки. Обратното, което би било един реваншизъм, може да доведе до различни сценарии, които биха се разиграли за дестабилизация на Турция", заяви зам.-министърът на вътрешните работи.

Отчетът на спецслужбите обаче не се хареса на някои депутати. "Тук не се направи добър и пълноценен анализ от страна на службите. Докладите са постни, сухо написани и дори забавни, защото нищо не се казва освен това, което вече знаем", разкри пред журналисти лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той загатна, че в докладите на ДАНС, ДАР и военното разузнаване се открива противоречие, но не посочи при коя от службите е разминаването. "От една страна, се казва, че това, което се случи, няма по никакъв начин да генерира опасност за България. В същото време, и то в същия доклад се твърди, че Турция става нестабилна държава и това може да доведе до раздвижване на бежански вълни", описа Сидеров. И попита - "Как така хем няма опасност за България, хем Турция става опасна държава?". "Не искат да се каже истината, а тя е, че Турция стана по-опасна държава за България. България не е защитена добре, защото ако се случи така, че огромен поток от мигранти се втурнат в нашата граница, не знам какво ще ги спре", обобщи националистът.

В Израел Цветанов обсъжда заплахите пред ЕС

Битката с тероризма, ситуацията в Близкия изток, потенциалните заплахи и предизвикателствата пред Европейския съюз (ЕС) и Израел бяха сред основните теми на срещата на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов със Села Йехаксел, директор на Отдела по разузнаване към Антитерористичното бюро на Израел. Йехаскел е предал специални благодарности от премиера Натаняху към българския си колега Бойко Борисов и прокуратурата за приключилото разследване и внесения обвинителен акт срещу участниците в атентата на летището в Сарафово. В Йерусалим Цветанов участва в конференция за борба с тероризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай