1.4 млрд. лв. повече приходи в бюджета (ОБЗОР)

1.4 млрд. лв. повече приходи в бюджета (ОБЗОР) | StandartNews.com

От началото на годината 1,4 млрд. лв. повече приходи има в бюджета в резултат на мерките срещу сивата икономика и контрабандата. Данните съобщи министър-председателят Бойко Борисов на форум, посветен на борбата със сивата икономика.

"Можем да изкараме икономиката на светло. В това отношение няма да има никакво отстъпление, ще докараме борбата докрай", заяви Борисов. Парите били използвани за пътната инфраструктура и за пенсионерите. "Господ ни е пазил, че не са паднали - като погледнете мостовете - юфка. Аз можех да не правя тунела на "Хемус", но се избиха хората", допълни той. На срещата с бизнеса премиерът каза, че синхронизацията на службите в борбата с контрабандата е отнела години. Премиерът призна, че при първия си мандат не е успял да пребори съпротивата на службите, да си пазят данните. "Ама съпротива, все едно дете от майка откъсваш - за техните информационни системи", заяви той. Мярка в борбата със сивата икономика ще бъде и ограничаване в кешовите разплащания от догодина. Лимитът се понижава наполовина от сегашния праг от 10 хил. лв.

На форума Борисов се спря и на актуалните теми от седмицата, сред които и брекзит. Борисов изрази опасенията си, че идва голям риск за кохезионните фондове и се генерира голяма нестабилност. Санкциите срещу Русия през тази година няма да паднат, както и контрасанкциите, отбеляза още премиерът. Той изрази съчувствие и към съседна Турция заради атентатите, на които е подложена. Турция се раздира от атентати, това, което им причиняват, е ужасно, коментира Борисов и отбеляза, че ситуацията поставя пред изпитание и българските служби. Излишъкът в бюджета за първото полугодие на годината ще бъде 3.5%, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Той заяви, че в края на годината бюджетният дефицит ще е далеч от планираните 2%. Горанов съобщи, че в момента НАП работи по проследяване на банкови сметки на български физически и юридически лица в Швейцария. Списък с банковите сметки е предоставен от министъра на финансите на Германия. Като мярка срещу сивата икономика бе посочено и засилването на контролната дейност на Инспекцията по труда.

"Това ще стане с увеличаване на броя на инспекторите за сметка на намаляването на администрацията", съобщи министърът на труда Зорница Русинова. Главният прокурор Сотир Цацаров пък се обяви за промени в закона за административните нарушения, за да съкрати срока между откриването на нарушението и санкцията. "Като почнем от НАП и свършваме до пожарната. Ако санкцията стане неизбежна и много съкратена във времето, него ще го заболи, иначе няма значение колко противопожарни инспектори ще дойдат", посочи Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай