10 000 искат оставката на Иванов (ОБЗОР)

10 000 искат оставката на Иванов (ОБЗОР) | StandartNews.com

Плакати "Иванoff" заляха централата на КЕВР, служители от 29 града протестираха

Чакаме фалити на много ТЕЦ-ове и топлофикации и орязване на заплати, казаха и синдикатите

Над 10 000 протестираха в 29 града в страната срещу очакваното поскъпване на тока за индустрията от 1 август. В много градове работници и служители излязоха на шествия, предвождани за първи път едновременно от представители на работодателските организации и двата профсъюза. Недоволни от последните изменения в Закона за енергетиката бизнес и синдикати се обявиха за спешна реформа в енергийния сектор и спиране на злоупотребите. И поискаха оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов.

В София протестът започна в 11 часа пред сградата на Министерски съвет, където се събраха над 5000 души. "Скъпи братя и сестри" - така се обърна към хилядната маса изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов. "Ние не искаме да сменяме правителства, а аргументирано да покажем, че КЕВР не трябва да вдига цената на тока и че трябва да спрат кражбите в енергетиката". "Не! На кражбите, Да! На реформите" и "Не убивайте българските предприятия!", гласяха плакатите на протестиращите. Председателят на АИКБ Васил Велев обяви, че работодатели и синдикати излизат на протест заедно, за да заявят, че нe искат повече сметките им да бъдат надписвани. От 1 август се очаква КЕВР да обяви почти двоен ръст на ценовата добавка "Задължения към обществото", която ще оскъпи с 15-20% цената на тока за бизнеса.

Причината за този скок е невъзможността на НЕК повече да плаща скъпата енергия, произвеждана от ВЕИ, двете американски централи ТЕЦ "Марица изток" 1 и 3, когенерации и заводски централи. "Половината от енергията в България се продава на преференциални цени, които са в пъти по-високи от пазарните", посочи Велев. "Вдигане на цената на тока ще доведе до загуба на конкурентоспособност, срив в експорта, неизпълнение на вече сключени договори и освобождаване на работна ръка", предупреди Камен Колев, зам.-председател на БСК.

Под прозорците на Министерски съвет, където в този момент се провеждаше заседание на кабинета, протестиращите призоваха да се спре "грабежът" от страна на фотоволтаиците и двете американски централи. След което шествието се отправи към централата на КЕВР по бул. "Дондуков". Пред сградата на комисията протестиращите скандираха "Иванов - off, -off" и "Вдигаш тока, дай оставка". Ден преди това Иванов заяви, че няма законова възможност решението за цените на тока да бъде отложено отново и че на 31 юли комисията ще оповести ценовото си решение, което ще влезе в сила от 1 август. Бизнесът е обезпокоен, че до момента не е взето нито едно негово предложение, с което да се запуши дефицитът в НЕК и да не се стига до ръст на цената.

"Промените в закона за енергетиката, които бяха приети в парламента, се обърнаха на 180 градуса и вместо положението в системата да се подобри то се влоши", коментира шефът на АИКБ Васил Велев. Включването на нови преференции за производителите на ток от биомаса с този закон взриви недоволството сред фирмите от индустрията. Синдикатите пък са недоволни от въведената 5% такса върху приходите от продажби на производителите на ток. "Това ще доведе до фалити на много ТЕЦ-ове и топлофикации или до съкращения и орязване на заплати", заяви Александър Загоров, конфедеративен секретар на КТ Подкрепа.

След това шествието тръгна към Народното събрание. Там протестиращите скандираха "Кой с тока ни краде? ДПС". Работодателските организации обясниха, че това е партията, внесла предложението за нови преференции за производителите на ток от биомаса. "Оборският тор по-важен ли е от индустрията?", попита Евгений Иванов от КРИБ. А протестиращите отговориха: "Кой краде с оборски тор, е направо за затвор".

"Ние сме тук, за да браним работните места. Не искаме да плащаме грешните политически решения", обяви Ренета Петрова от КНСБ. "Мафия, мафия", скандираха протестиращите пред парламента.

В Разград близо 1000 работници и служители от 20 предприятия също излязоха по обяд на протест. Шествието тръгна от завода на "Биовет", премина по централната част на града и стигна до областната управа. Делегация на индустриалците се срещна с областния управител на Разград Петър Василев. "Протестиращите в Разград фирми работят основно за износ и не мога да променят цените на международните пазари. Увеличението на цената на тока ще ни принуди да спрем инвестициите и да затваряме работни места", обяви изпълнителният директор на "Биовет" инж. Теменуга Газдова.
Около 3000 бяха протестиращите от нaй-гoлeмитe cтapoзaгopcки пpeдпpиятия. Те пpeминaxa миpнo oт Индycтpиaлнaтa зoнa на града дo Oблacтнaта aдминиcтpaция. С плакати "Спираме работа днес, за да не затворим утре" заедно с работодатели и синдикати те изразиха своите притеснения, че скокът на цената на тока ще принуди фирмите да вдигнат цените на готовата продукция, което ще намали конкурентоспособността и ще доведе до съкращения и намаляване на заплати. Шествието в Стара Загора носеше снимки на сегашния председател на КЕВР Иван Иванов с плакат с надпис: "Не давам заем на енергийната мафия", с който той участва в протеста по времето на Орешарски.

Във Варна над 200 души излязоха на площад "Независимост". Масово на протеста бяха служители от Параходство "БМФ", "Солвей Соди", Радиозавода, "Агрополихим", ТЕЦ - Варна и "Булярд". В Русе след двудневните протести на енергетиците от местната топлофикация пред Дунав мост щафетата поеха хората от текстилния бранш. Работниците от чорапената фабрика "Фазан" излязоха на шествие от завода до площад "Батенберг", където се събраха с протестиращи и от други предприятия. Около 150 работници от бургаския завод "Спартак", както и служителите на "Български морски флот-порт Бургас", също протестираха.

За днес четирите работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БТПП и БСК, свикват пресконференция, на която ще обявят следващите си действия.

От години КЕВР защитава
бандитизма в енергетиката

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ

Това, което се случи днес в цялата страна, е нещо грандиозно! До момента не се е случвало работодатели и синдикати да протестират заедно. Събраха се хиляди хора и то в отпускарски период, при положение че времето за организирането на протеста беше много кратко.


Това показва, че българският бизнес, синдикатите и гражданите не могат повече да търпят неуредиците, кражбите и безхаберието в системата на енергетиката. Ние при всички положения ще поискаме оставката на Иван Иванов /б. ред - шефа на КЕВР/, ако се увеличи цената на електроенергията. Не е нормално той да не вземе предвид всичко, което се направи до момента от страна на работодателските организации срещу увеличението на цената на електроенергията, и да продължава да налива пари в нечии джобове и в черната дупка, наречена българска енергетика. Нормално е този човек да си подаде оставката, защото по никакъв начин не показва, че работи за интереса на България, а работи за интереса на определени хора.

От години КЕВР защитава бандитизма в енергетиката.

Диалог с премиера е проведен нееднократно. Аз вярвам, че Борисов ще предприеме всички необходими мерки, за да изпълни обещанието си да не се достигне до увеличение на т.нар. такса задължение към обществото. Вярвам и че ще се спрат неуредиците и ще се извърши една наистина добра реформа в енергетиката.
Ще видим какво ще се случи през идните дни.

Хората ще платят надписаната
сметка от 1,3 млрд. лева

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал

Надписаната сметка заради увеличението на цената на тока за бизнеса ще я платят гражданите по линия на намаляване на доходите и увеличение на цените на дребно в магазините. Тази надписана сметка е от порядъка на 1,3 млрд. лева годишно. Този 1,3 млрд. плюс неефективностите правят така, че всяко домакинство у нас плаща една средна месечна заплата годишно за разхищенията в енергийната система. Трябва да се спрат кражбите, да се развалят договорите с US централите, както направиха в Полша и в Унгария, защото това е прекомерна държавна помощ. Преразходът идва от ВЕИ-тата. При 350 мегавата необходими фотоволтаици ние имаме над 1000 мегавата, като половината от тях са присъединени в последния момент и повечето в нарушение. 15 обекта на ден е приемала комисия, чийто председател е в чужбина в командировка. Защо тези централи, приети в нарушение, не продават на пазарни цени? Сега се готви "нова схема" с енергия от оборски тор, която ще действа следващата година. ВЕИ-тата от оборски тор са 7 пъти по-тежки за системата от фотоволтаиците, които са в пъти по-тежки от нормалния производител.

Добавката "задължения към обществото" в абсолютен размер в България е най-голяма в ЕС, което говори за изключително много злоупотреби, преразходи и неефективност.

Ние искаме да се отложи увеличението на цените на тока, докато не се вкара пазарният принцип за електроенергийна борса.

Ще се увеличи
сивата икономика

Светослав Глосов, председател на Българската строителна камара

Строителните фирми подкрепят протестите, защото вдигането на цената на тока ще оскъпи сторителните материали. Договорите по изграждането на различни обекти не могат да бъдат анексирани, защото сме в края на изпълнението им. В резултат на това повишението на цената на тока ще доведе до увеличение на сивата икономика, неплащане на осигуровки и заплати. Проектите по новия програмен период ще бъдат оскъпени, което ще натовари разходите от бюджета на държавата.

Изпълнихме
всички мерки

Делян Добрев, председател
на енергийната комисия

Няма цени, срещу които да се протестира, защото КЕВР не е излязла с решение за увеличение на цената на тока за бизнеса. Видях плакати срещу "Цанков камък" и "Белене", но и този протест е малко закъснял - парите са платени, а дефицитите ги има. Необяснимо е защо синдикатите протестират срещу "Фонда за енергийна сигурност", който бе тяхна идея. Как и защо синдикати и работодатели стачкуват заедно, когато е известно, че едните искат да се съкращават разходи в енергетиката, а другите не дават. Категорично искам да заявя, че правителството изпълни всички мерки, набелязани по време на срещите при премиера Бойко Борисов.

Василев ще плаща енергията в Сърбия

Банкерът Цветан Василев ще плати натрупаните за ток и газ дългове на Завода за стъкло в Парачин с пари от чужбина, написа вчера сръбският вестник Blic. Генералният директор на завода Борислав Вукович е заявил, че до 3 август от сметки от чужбина ще започне изплащането на дъга на завода, който е около 20 млн. евро. Според Вукович компанията е подписала договор с електроразпределителното дружество ЕСП и със "Сърбиягаз" за плащане на дълга до 27 август. "Договорено е най-късно до 3 август да започне плащането на дълговете за ток, а до 27 август да бъде върнат целият дълг за ток и газ.

Регулаторът решава в петък

На 31 юли, петък, Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви новата цена на електроенергията. Тя ще действа от 1 август за следващите 11 месеца. Взимането на решението бе отложено с един месец, след като парламентът гласува тази законова възможност. Първоначалното предложение на КЕВР бе да се завиши за индустриалните потребители таксата "Задължения към обществото" от сегашните 19 лв. на 40 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай